Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η Γη αυτοανανεώνεται μέσα από την καταστροφή








Στις 18 Μαΐου 1980, μια ηφαιστειακή έκρηξη κατέστρεψε το τοπίο γύρω από το Όρος της Αγίας Ελένης. Ολόκληρα δάση εξαφανίστηκαν από το ωστικό κύμα. Η επιφάνεια της γης αποστειρώθηκε από την θερμότητα και τα επιβλαβή αέρια, και στη συνέχεια θάφτηκε κάτω από δεκάδες μέτρα τέφρας, λάσπης και συντριμμιών. Σχεδόν κάθε ζωντανό πλάσμα χάθηκε μέσα σε μία ζώνη κάποιων χιλιομέτρων από την κατάρρευση του βουνού.




Αλλά κάποια ίχνη ζωής επέζησαν κάτω από τα συντρίμμια. Σπόροι, μύκητες κά. Όμως χλωρίδα και πανίδα επέζησε ακριβώς πέρα από την άκρη του κατεστραμμένου τοπίου. Και τότε, πολλοί επιστήμονες και συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας είχαν πει: η ζωή βρήκε έναν τρόπο. Σε λίγα μόλις χρόνια, με εντελώς φυσικό τρόπο άποικοι άρχισαν να ανακτούν μέρος της γης. Σε τρεις δεκαετίες, προετοίμασαν το έδαφος πάνω από την καταστροφή και δημιούργησαν το πράσινο που μπορείτε να δείτε στην δεύτερη δορυφορική εικόνα της NASA.
Η εικόνα δείχνει την περιοχή γύρω από το Όρος της Αγίας Ελένης στις 20 Αυγούστου 2013, όπως την συνέλαβε το Land Imager (OLI) του δορυφόρου Landsat 8. Η δεύτερη εικόνα δείχνει την ίδια περιοχή στις 17 Ιουνίου 1984, όπως φαίνεται από το Thematic Mapper του Landsat 5. ( Εικόνες από προηγούμενα έτη είναι διαθέσιμα μόνο σε ξεθωριασμένο χρώμα.)
Η έκρηξη του Όρους της Αγίας Ελένης στην Ουάσιγκτον έκαψε μέχρι 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα δάση της περιοχής, αφήνοντας στάχτη στα αγροτεμάχια σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από τη κορυφή του ηφαιστείου. Τεράστιες ποσότητες ξυλείας χάθηκαν. Η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ διέσωσε με τις παρεμβάσεις της αρκετά δέντρα, ενώ εκατομμύρια κορμοί δέντρων επέπλεαν και παρασύρονταν στη λίμνη Spirit εκείνη την ημέρα.
Με το νερό, το φως του ήλιου, και το χρόνο, η βλάστηση επέστρεψε στο Ηφαιστειακό Μνημείο της Φύσης του Όρους της Αγίας Ελένης ( Ουάσινγκον, ΗΠΑ). Βρύα, χόρτα, θάμνοι, και στη συνέχεια δέντρα επέστρεψαν . Η Δασική Υπηρεσία έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια, φυτεύοντας περίπου 10 εκατομμύρια δέντρα σε 14.000 στρέμματα. Στην πραγματικότητα, τα δάση έχουν επανέλθει τόσο καλά και ορισμένα ήδη υφίστανται την εμπορική δραστηριότητα. Οι άλκες, τα ψάρια, και οι τουρίστες έχουν έρθει πίσω, και απολαμβάνουν το τοπίο.
Το Όρος της Αγίας Ελένης έφερε την καταστροφή, αλλά και ένα δώρο για τους οικολόγους και τους γεωεπιστήμονες. Βρίσκεται σε ομοσπονδιακές και κρατικές εκτάσεις και κοντά σε επιστημονικά κέντρα στην Ουάσιγκτον, έτσι η περιοχή έγινε ένα φυσικό παρατηρητήριο για μελέτη. Επιστήμονες παρατήρησαν από κοντά και για πρώτη φορά πώς τα φυτά, τα ζώα, και άλλες μορφές ζωής θα μπορούσαν κυριολεκτικά να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες και να επαναποικιοποιήσουν ένα κομμάτι γης.


ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου