Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η Ρωσία βάζει για πρώτη φορά χέρι σε κοιτάσματα της Αρκτικής.


Με καθυστέρηση σχεδόν μίας δεκαετίας, η Ρωσία άρχισε για πρώτη φορά να αντλεί πετρέλαιο στην Αρκτική, από το ίδιο κοίτασμα, όπου το Σεπτέμβριο συνελήφθησαν δεκάδες ακτιβιστές της Greenpeace, όπως ανακοίνωσε η Gazprom. Περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αρκτικής λέγοντας ότι κανείς ενεργειακός όμιλος δεν έχει την τεχνολογία ή τα μέσα να αντιμετωπίσει μια πετρελαιοκηλίδα σε τόσο αντίξοες συνθήκες.«Πρόκειται για το πρώτο πρότζεκτ στην ιστορία της Ρωσίας με στόχο την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική και για την απαρχή ενός έργου μεγάλης κλίμακας για την Gazprom, το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός σημαντικού κέντρου παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο όμιλος. Προσθέτει ότι έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί άλλα 29 κοιτάσματα και υποστηρίζει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διαρροή.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αρκτικής λέγοντας ότι κανείς ενεργειακός όμιλος δεν έχει την τεχνολογία ή τα μέσα να αντιμετωπίσει μια πετρελαιοκηλίδα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Αναφερόμενη ειδικότερα στο κοίτασμα Prirazlomnaye, η Greenpeace υποστηρίζει πως ορισμένες από τις εξέδρες άντλησης είναι τόσο παλιές που είχαν χρησιμοποιηθεί και σε άλλη εξόρυξη, πριν από 30 χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση κάνει λόγο για μια «ζοφερή ημέρα για την Αρκτική» προειδοποιώντας ότι μια διαρροή θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα. «Η Gazprom είναι η πρώτη εταιρεία στη Γη που αντλεί πετρέλαιο κάτω από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, αν και το παρελθόν της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια είναι τρομακτικό», αναφέρει η Greenpeace. «Είναι αδύνατο να τους έχει κανείς εμπιστοσύνη ότι θα πραγματοποιήσουν ασφαλείς εξορύξεις σε μια από τις πιο ευάλωτες και όμορφες περιοχές του πλανήτη.»Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο φυσικός πλούτος της Αρκτικής έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα του. Η Gazprom έχει υπολογίσει ότι, στην αρχική φάση των εξορύξεων, το κοίτασμα Prirazlomnaye θα μπορεί να δίνει περίπου 12.000 βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας τα 120.000 βαρέλια, το 2021.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου