Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Πιθανή διέξοδος η τράπεζα των BRICS για την Ελλάδα


Πιθανή διέξοδος η τράπεζα των BRICS για την Ελλάδα


Ως εναλλακτική στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημιουργήθηκε η Τράπεζα των BRICS. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα νόμο που θα κυρώνει τη συμφωνία για την ίδρυση της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) των BRICS, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσίας για νομικές πληροφορίες.

Τα BRICS είναι μια ομάδα που αποτελείται από πέντε χώρες με τις σημαντικότερες αναδυόμενες εθνικές οικονομίες, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Οι ηγέτες των χωρών BRICS συμφώνησαν να δημιουργήσουν την NDB προκειμένου να προτρέψει την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των πέντε χωρών - μελών το 2013. Η NDB αναμένεται να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του είδους του στον κόσμο, με ένα δηλωθέν κεφάλαιο ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Δούμα, επικύρωσε τη συμφωνία για την ίδρυση της NDB στις 20 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε ότι η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομής και καινοτόμα έργα σε όλο τον κόσμο.

Συμφωνα με το καταστατικό για την ίδρυση της τράπεζας, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 στην βραζιλιάνικη πόλη της Φορταλέζα, η Τράπεζα θα είναι ένα από τα σημαντικότερους πολυμερείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, με δηλωμένο κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν για την χρηματοδότηση έργων υποδομής στις χώρες του οργανισμού BRICS, «και τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αναμένει ότι η νέα Τράπεζα Ανάπτυξης θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015, και θα είναι πλήρως λειτουργική σε τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Λόγω της Ελλάδος, η δημιουργία της τράπεζας των χωρών του οργανισμού BRICS, έχει μεγάλη πιθανότητα να έχει ως πρώτους πελάτες τις Ελλάδα,Πορτογαλία,Ισπανία,και Ιταλία.

Η οικονομική κατάσταση και η συνεχιζόμενη γερμανική πολιτική λιτότητας και πιέσεων από το Βερολίνο, θα αναγκάσει τις χώρες του Νότου, να αποτανθούν στην τράπεζα των χωρών του οργανισμού αυτού.
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου