Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Λάθος μηνύματα στη Θράκη



















Οι μουσουλμάνοι βουλευτές της ελληνικής Θράκης υπόσχονται στην Τουρκία, που ενοχλείται από τον φράχτη στον Έβρο, ότι ο φράχτης θα πέσει, τώρα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος μηνύματα τόσο στην Αγκυρα όσο και στους μετριοπαθείς της μουσουλμανικής μειονότητας φθάνουν από την Θράκη, όπου οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές και περιφερειακοί παράγοντες της μειονότητας πλειοδοτούν σε υποσχέσεις και καλλιεργούν προσδοκίες ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις που έχουν προβληθεί τα τελευταία χρόνια στην Θράκη. 

Συγκεχυμένο μήνυμα όμως έστειλε και η Αθήνα καθώς με μια ανεξήγητη κίνηση απέσυρε από την Θράκη τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων, χωρίς να έχει ορίσει αντικαταστάτη του.
Η ξαφνική απομάκρυνση του διπλωμάτη Ν. Πιπερίγκου ο οποίος ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Ξανθής, του γραφείου του ΥΠΕΞ που επιτηρεί, διαστάσεις εφαρμογής της Συνθήκης της Λοζάνης και συγχρόνως αποτελεί έστω και συμβολικά ένα αντίβαρο στην ανεξέλεγκτη δράση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό.
Το κλείσιμο, ή η υποβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων αποτελεί πάγια απαίτηση των ακραίων της μειονότητας που θεωρούν ότι η παρουσία μη αιρετού (που υπόκειται στην εξάρτηση από την μειονοτική ψήφο) υπηρεσιακού εκπροσώπου στην περιοχή, που ως εκ της θέσεως του γνωρίζει και τον τρόπο λειτουργίας του τουρκικού προξενείου, αποτελεί εμπόδιο στην ενίσχυση του «τουρκισμού» στην Θράκη.
Το γεγονός ότι ο κ. Πιπερίγκος απομακρύνθηκε άρον άρον, χωρίς να υπάρξει προετοιμασία για την ανάδειξη του διαδόχου του ,σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό που διακατέχει για την εξέλιξη, μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό. Δεδομένου ότι λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της θέσης αυτής απαιτείται όχι μόνο η εξεύρεση διπλωμάτη με καλή γνώση του μειονοτικού αλλά και των ελληνοτουρκικών και συγχρόνως ,ενημέρωσης από τον προκάτοχο του ,που συνήθως απαιτεί δυο τρεις μήνες.
Έτσι εκφράζονται φόβοι αν όχι για κατάργηση αλλά για υποβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων.
Την ίδια στιγμή το τουρκικό Προξενείο ενισχύεται διαρκώς, ενώ και αμέσως μετα το πέρασμα του Έβρου υπάρχει αντίστοιχη εικόνα στο τουρκικό έδαφος.
Στην Αδριανούπολη λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, μια πλήρως εξοπλισμένη με προσωπικό και «πόρους» Διεύθυνση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο συντονίζει όλους τους κρατικούς φορείς που ασχολούνται με την διείσδυση στα Βαλκάνια. Αυτή η διεύθυνση κατευθύνει την ΤΙΚΑ, την υπηρεσία γα την προώθηση της ανθρωπιστικής αναπτυξιακής βοήθειας, τις υπηρεσίες για την ανάδειξη της πολιτιστικής οθωμανικής κληρονομιάς, και εκπροσωπεί και την Υπηρεσία Βαλκανικών Τουρκικών Κοινοτήτων που έχει ιδρυθεί στο γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού.
Πιο κοντά στα σύνορα, η Κεσάνη αποτελεί τον «αγαπημένο» προορισμό των εκπροσώπων του τουρκισμού στην Θράκη ,καθώς στις τουρκικές τράπεζες γίνεται πλέον με ασφάλεια η διακίνηση χρημάτων, "αμοιβών" κλπ
Αμέσως μετα τις εκλογές υπήρξε ένα μπαράζ αφιερωμάτων των τουρκικών ΜΜΕ στους τρεις μειονοτικούς βουλευτές που εκλεχτήκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τους οποίους εκπέμφθηκαν λανθασμένα μηνύματα.
Μια μεγάλη ομάδα είκοσι τούρκων δημοσιογράφων επισκέφτηκαν την Θράκη με πρωτοβουλία της πιο ακραίας οργάνωσης του «Συνδέσμου Αλληλεγγύης των Τούρκων Δυτικής Θράκης» . Αφού η ομάδα αυτή περιόδευσε στο κτίριο της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» συναντήθηκε με τον ψευδομουφτη αλλά και τον βουλευτή Α.Καραγιουσούφ.
Ο βουλευτής ταξινόμησε τα αιτήματα της μειονότητας με πρώτο την αναγνώριση των «εκλεγμένων» μουφτήδων και την ανάδειξη πλέον των μουφτήδων από εκλογές που θα διεξάγονται από τους «τούρκους». Και ο κ. Καραγιουσουφ παρακινούμενος όπως είπε από την αντίληψη για αδελφοσύνη των λαών εξέφρασε στα τουρκικά ΜΜΕ την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει στην λύση του Κυπριακού και της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.
Οι κ. Καραγιουσουφ και Ζεϊμπεκ (βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ) έστειλαν κι άλλα μηνύματα όμως καθώς διαβεβαίωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι ο φράκτης του Έβρου θα κατεδαφιστεί, ενώ έθεσαν και το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα.
Ευκαιρία όμως για αντιδράσεις έδωσε ακόμη και η αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Πανουση, ότι θα προσληφθούν στην Αστυνομία, μετανάστες, μέλη της μειονότητας, Πόντιοι, Ρομά και Πομάκοι. Ο κ. Καραγιουσουφ έκανε λόγο για «ατυχή και λανθασμένη δήλωση, καθώς όπως είπε η «μειονότητα είναι μια και δεν διαιρείται». Δήλωσε μάλιστα ότι έκανε τηλεφωνικό διάβημα στον κ. Πανούση ζητώντας του να ανακαλέσει την δήλωση του αυτή.
Δεν είναι όμως μόνο οι τρεις βουλευτές που προσπαθούν να δώσουν άλλο αέρα στις διεκδικήσεις στην Θράκη. Πλειάδα Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων οι περισσότεροι εκλεγέντες υπό την σημαία συνδυασμών της ΝΔ έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων υποστηρικτικών των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει οι τρεις βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μειονοτική εφημερίδα Γκιουντέμ συνέλλεξε δηλώσεις στελεχών και παραγόντων της μειονότητας για την αξιολόγηση των πρώτων εβδομάδων της νέας κυβέρνησης. Με τον Μ. Μουσταφά να εμφανίζεται ο πιο μετριοπαθής όλοι οι άλλοι επιμένουν στην σκληρή ατζέντα που πρώτο θέμα έχει την νομιμοποίηση των ψευδομουφτηδων, το εκπαιδευτικό και το θέμα των Συλλόγων.
Ακόμη και η γνωστή σκληροπυρηνική Χούλια Εμίν παραδέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «τελευταία πηγή ελπίδας» και καλεί την κυβέρνηση να κάνει «γενναία βήματα στα μειονοτικά ζητήματα», ενώ ο αντιπρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ Οζάν Αχμέτογλου συμφωνεί ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να αποδείξει τις προθέσεις της και να «κάνει το δημοκρατικό άνοιγμα όπου περιμένει 40 χρόνια η μειονότητα..». Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι (που εξέλεγαν με τον συνδυασμό που υποστήριξε η ΝΔ) Μουσταφά Κατραντζή και Οντερ Μουμίν εξέφρασαν τις υψηλές προσδοκίες που έχουν από την νέα κυβέρνηση θέτοντας και οι ίδιοι θέμα αναγνώρισης των ψευδομουφτήδων και των αλλαγών στην μειονοτική εκπαίδευση με πρώτη την λειτουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων.
Ενδιαφέρον όμως είχε και η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των μουσουλμάνων δασκάλων, αποφοίτων ΕΠΑΘ Ξάνθης με τον σύλλογο των αποφοίτων ΕΠΑΘ Ροδόπης –Εβρου.
Οι ξανθιώτες μουσουλμάνοι δάσκαλοι έστειλαν μακροσκελή επιστολή στον υπουργό Παιδείας κ. Μπαλτά αναφέροντας όλα τα «προβλήματα» της μειονοτικής εκπαίδευσης αν και κυρίως το θέμα που τους απασχολούσε ήταν το ξαναμοίρασα των θέσεων σχολικών συμβούλων, ώστε να βολευτούν περισσότερα μέλη από την Ξάνθη.
Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι στη ίδια επιστολή διατυπώνονταν η παράλογη απαίτηση στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων να διδάσκουν και μουσουλμάνοι δάσκαλοι, ενώ βεβαίως στο τουρκόγλωσσο πρόγραμμα δεν ασκούν και χριστιανοί εκπαιδευτικοί. Μια απαίτηση (με την οποία διαφώνησαν οι ΕΠΑΘιτες Ροδόπης-Έβρου, που έχουν αποσπάσει την μερίδα του λέοντος στον διορισμό των σχολικών συμβούλων) που πολύ απλά θέλει να οριστικοποιήσει την τουρκοποίηση της μειονοτικής εκπαίδευσης.
Το επόμενο διάστημα σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα που η κυβέρνηση δίνει την μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα κληθεί να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής και στην μειονοτική πολιτική. Έχει τον χρόνο να αποφύγει τις στρεβλώσεις και τα λάθη.
Νίκος Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου