ΠΡΟΣΕΞΤΕ τις αλλαγές στη διάθεση του παιδιού σας
«Τα παιδιά μας είναι εκτεθειμένα σε περισσότερους αόρατους κινδύνους από ποτέ!», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Σχολικός Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος Γιώργος Πογιατζής, αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα της παιδεραστίας και παιδοφιλίας, το οποίο απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό την κυπριακή κοινωνία.
Με αφορμή τις ανησυχίες που δημιούργησαν πρόσφατες ποινικές υποθέσεις σε σχέση με σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και κατοχή πορνογραφικού υλικού με βρέφη, ο Γιώργος Πογιατζής δίνει χρήσιμες συμβουλές στους γονείς, σε σχέση με την ασφάλεια και προστασία των παιδιών.
Πόσο εκτεθειμένα είναι τα παιδιά μας στο πρόβλημα της παιδεραστίας και της παιδοφιλίας;
Η είδηση για σύλληψη υπόπτων για παιδεραστία ή καταδίκη για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων έρχεται πάντα να διαταράξει την ήσυχη καθημερινότητά μας. Ως γονείς ανησυχούμε και αγωνιούμε για τα παιδιά μας, θέλουμε πάντα να είναι προστατευμένα από κινδύνους και παγίδες.
Δυστυχώς, ο αγώνας μας δεν είναι ούτε εύκολος ούτε ισοσκελισμένος. Σήμερα τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε περισσότερους από ποτέ αόρατους κινδύνους. Οι προβληματισμοί μας ενισχύονται, γιατί πέραν των παραδοσιακών κινδύνων που υφίστανται, η εκτός μέτρου και χωρίς πλαίσιο και όρια χρήση της τεχνολογίας, οι περαιτέρω κοινωνικές επιλογές, δραστηριότητες και συναναστροφές, προκαλούν αύξηση στις πιθανότητες έκθεσης των παιδιών σε ασύμμετρες απειλές κατά της ψυχικής τους υγείας, αλλά και της ίδιάς τους της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας.
Ποιες οι διαφορές μεταξύ του παιδεραστή και του παιδόφιλου;
Αν ανατρέξουμε για αποσαφήνιση των διαφόρων ορισμών στο DSM-IV (American Psychiatric Association, 1994), θα διαπιστώσουμε ότι παιδοφιλία ορίζεται η επαναλαμβανόμενη και επίμονη σεξουαλική τάση, φαντασίωση ή συμπεριφορά που περιλαμβάνει σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά έως 13 ετών. Ενώ παιδόφιλος, ουσιαστικά, μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος ο οποίος διεγείρεται σεξουαλικά από ανήλικα παιδιά, έχει ερωτικές φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν παιδιά και όλα όσα αναφέραμε στον γενικότερο ορισμό της παιδοφιλίας.
Αποσαφηνίζοντας τη διαφορά του από τον όρο «παιδεραστία», μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο όρος «παιδοφιλία» δεν περιλαμβάνει απαραίτητα την προσπάθεια σεξουαλικής επαφής με ανήλικο. Ενώ όταν υπάρχει ασέλγεια πάνω σε ανήλικο, τότε θεωρείται και παιδεραστής, και όχι απλώς παιδόφιλος.
Προσπαθώντας να διαχωρίσουμε, για να κατανοήσουμε καλύτερα τις πιο πάνω συμπεριφορές, διαφοροποιούμε τους δράστες στη βάση των πρωταρχικών κινήτρων για την πράξη τους. Οι παιδόφιλοι κατά κύριο λόγο είναι άνδρες και διαχωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Στη μια κατηγορία τα άτομα αντλούν πρωταρχικά σεξουαλική ικανοποίηση από την ενέργειά τους, ενώ παράλληλα είναι αρκετά επιθετικοί και βίαιοι.
Μια άλλη ομάδα δραστών χαρακτηρίζονται από αρνητικές εικόνες για το γυναικείο φύλο, ενώ οι σχέσεις τους με τις γυναίκες δεν είναι υγιείς. Η επόμενη κατηγορία δραστών διαμορφώνει τις πράξεις ανάλογα με τη συναισθηματική τους κατάσταση και η σεξουαλική πράξη είναι κατ’ επέκταση μη προγραμματισμένη, αλλά και βίαιη.
Στην τελευταία κατηγορία ο δράστης είναι ένα πρόσωπο που ενδεχομένως ήταν μάρτυρας βίας εντός της δικής του οικογένειας, και πιθανόν να βίωσε κακοποίηση. Στην ενηλικίωσή του, δε, χαρακτηρίζεται από αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ βρήκε ιδιαίτερες δυσκολίες να διαχειριστεί τις παρορμήσεις του σε διάφορα πλαίσια.
Πώς μπορούν οι γονείς να αντιληφθούν μια ενδεχόμενη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού τους;
Ως γονείς οφείλουμε να αναγνωρίζουμε κάποια από τα σημάδια των θυτών, αλλά κυρίως να μπορούμε εντός της οικογένειάς μας να αναπτύξουμε αποτελεσματικές πρακτικές για την ουσιαστική και ενεργή εμπλοκή στη ζωή των παιδιών μας, η οποία θα διασφαλίσει με τη σειρά της τον περιορισμό της έκθεσης στους πιθανούς κινδύνους, όπως η σεξουαλική παρενόχληση από ενήλικες.
Γνωρίζοντας ότι τις περισσότερες φορές υπάρχει πίεση και εκβιασμός από τον δράστη προς το θύμα, έτσι ώστε να μην αποκαλύψει στους γονείς του τι συμβαίνει, πρέπει, ως γονείς, να είμαστε ιδιαίτερα παρατηρητικοί, έτσι ώστε να δούμε πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως προβλήματα ύπνου και εφιάλτες, οι οποίοι, αν το ψάξουμε, να οφείλονται σε κάτι αρνητικό που βιώνουν.
Κάποιες φορές συμβαίνει μια παλινδρόμηση σε συμπεριφορές που είχε αποκτήσει, όπως να ξαναπιπιλά το δάχτυλο, μια δυσκολία να καθίσει, αδικαιολόγητες ευαισθησίες ή μώλωπες στη στοματική ή γεννητική περιοχή.
Ένα παιδί πιθανόν να ντρέπεται ξαφνικά για το σώμα του και να μην αλλάζει ρούχα μπροστά σε άλλους, ενώ παρουσιάζει μη κατάλληλη για την ηλικία και την ανάπτυξή του γνώση σεξουαλικών θεμάτων. Έχει έντονες και ξαφνικές διαφοροποιήσεις στη διάθεσή του, μπορεί να κάνει αναφορές σε ένα νέο μεγαλύτερο «φίλο» που προσφέρει χρήματα ή δώρα. Ακόμη, εμφανίζεται μια δυσκολία σε φιλικές και σεξουαλικές σχέσεις, με έντονα αισθήματα ενοχής και άγχους.
Σωστή ενημέρωση και καλή σχέση
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας;
Είναι σημαντικό να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, όχι μόνο για να αναγνωρίσουμε σημάδια πιθανής κακοποίησης, αλλά και να τα φροντίσουμε στην πορεία ζωής τους έτσι, ώστε να μάθουν το σώμα τους, να ξεκαθαρίσουν και να επιμένουν να αρνηθούν ένα ανεπιθύμητο άγγιγμα, χάδι ενός ενήλικα. Να αναπτύξουμε μια διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης και πραγματικής επικοινωνίας με τα παιδιά μας, η οποία θα τα καταστήσει έτοιμα και πρόθυμα ακόμη και στις συναισθηματικά δύσκολες περιόδους τους να έρχονται κοντά μας.
Εξίσου σημαντικό είναι η σωστή ενημέρωση για θέματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής υγείας, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό προστατευτικό παράγοντα. Εξαρτάται από τον κάθε γονιό να γνωρίσει το παιδί του και εξαρτάται από κάθε γονιό να δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις και περιβάλλον, ώστε να προσφέρει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, την ασφάλεια, την προστασία στο παιδί του, ενώ, παράλληλα, να του προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για να κινηθεί, να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.
πηγή sigmalive
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου