Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΩΠΟ ΓΑΛΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ OΙ ΤΣΕΧΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Νέα «νάρκη» στην αγορά ελληνικού γάλακτος

Ραγδαίες εξελίξεις και ριζικές ανατροπές στην αγορά γάλακτος φέρνει απόφαση «βόμβα» που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφήνει «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος.

Το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που φέρνει τα πάνω κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.

Την ίδια ώρα, η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλειφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού που αποτυπώθηκε σε προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης και έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανατροπή στην εγχώρια αγορά μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αλλαγές αυτές ανοίγουν την πόρτα για εισαγωγές όχι μόνο φθηνού νωπού γάλλακτος αλλά και φθηνών πρώτων υλών για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παράγοντας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην επικείμενη αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, παραδέχθηκε ότι επειδή πολλές χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπαραγωγής επιβάλλονται λύσεις για να διοχετευθούν σε άλλες αγορές «βουνά» γάλακτος που υψώνονται στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της. Σχέδιο διατάγματος της Τσεχίας που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στα όργανα της ΕΕ ορίζει τις απαιτήσεις για το γάλα και διεκδικεί να παρασκευάζει προϊόντα χρησιμοποιώντας τον όρο ελληνικό γιαούρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου