Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Το αυστριακό κοινοβούλιο αναγνώρισε τις γενοκτονίες Ελλήνων, Ασσύριων και Αρμένιων















Το αυστριακό κοινοβούλιο ψήφισε στις 22/4 για να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες Ελλήνων, Ασσύριων και Αρμένιων από τους Τούρκους κατά την διάρκεια του 1ου παγκόσμιου πολέμου. Το κοινοβούλιο ενέκρινε μια κοινή διακύρηξη που εγκρίθηκε από τα έξι μεγάλα αυστριακά πολιτικά κόμματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Έντουαρντ Ναλμπαντιάν δήλωσε: "Με αυτό το βήμα η Αυστρία έχει κάνει μια σημαντική συμβολή στην πρόληψη γενοκτονιών και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας."

Η διακύρηξη λέει:

"Λόγω της ιστορικής ευθύνης, η Αυστριακή-Ουγγρική Αυτοκρατορία είχε συμμαχήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, είναι καθήκον μας να αναγνωρίσουμε τα τρομερά γεγονότα ως γενοκτονία και να τα καταδικάσουμε ". Η δήλωση αναφέρει ότι« είναι επίσης υποχρέωση της Τουρκίας να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια αυτό το σκοτεινό και οδυνηρό κεφάλαιο του παρελθόντος της και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον των Αρμενίων, ως γενοκτονία.

Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες εργάστηκαν σε συνεργασία να πιέσουν την αυστριακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, στην οποία μεταξύ 1915 και 1918, σκοτώθηκαν 750.000 Ασσυρίοι (75%), 500.000 Έλληνες και 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι . Η γενοκτονία που διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους και τους Κούρδους και σχεδόν κατάφεραν να καταστρέψουν τις χριστιανικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου