Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ασυνήθιστοι πίδακες από υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο γαλαξία PGC 43234



















Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ Sjoert van Velzen, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, παρατήρησε ένα νέο τρόπο που το πλάσμα ξεφεύγει από την βαρυτική έλξη μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας.

Το εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο παρατηρήθηκε στο κέντρο του γαλαξία PGS 43234 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 εκ. ετών φωτός από εμάς. Μια γιγάντια μελανή οπή έχει «συλλάβει» και… καταβροχθίζει ένα μεγάλο άστρο. Η κοσμική διεργασία έχει ως αποτέλεσμα η μαύρη τρύπα να εκτοξεύει στο Διάστημα πίδακες ιονισμένου αερίου (πλάσμα).

Τέτοια βίαια γεγονότα δίνουν μια έξαρση του φωτός που παράγεται όταν κομμάτια από αστέρα πέφτουν στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

  

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι αυτή η έκρηξη ακολουθείται από ένα ραδιοσήμα από την ύλη που ήταν σε θέση να ξεφύγει από τη μαύρη τρύπα ταξιδεύουντας μακριά σε έναν πίδακα σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η θερμική ενέργεια των πιδάκων του πλάσματος είναι ίση με την ενέργεια που παράγει ο Ηλιος σε διάστημα δέκα εκ. ετών. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο που δεν είναι σπάνιο αλλά μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτός ο εντοπισμός και η παρατήρηση του επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα τεχνικά μέσα. 




Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλά νέας γενιάς ισχυρά τηλεσκόπια (οπτικά και ραδιοτηλεσκόπια) για να δουν τι συμβαίνει στο κέντρο του μακρινού γαλαξία. Οπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη αυξάνει τις γνώσεις μας για τους μηχανισμούς των μελανών οπών.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, δείχνουν ότι οι εν λόγω πίδακες θα μπορούσε να είναι κοινοί και οι προηγούμενες παρατηρήσεις απλά δεν ήταν αρκετά ευαίσθητεςγια τον εντοπισμό τους.


 ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου