Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Σε παροξυσμό οι Βρετανοί: Η Κέιτ φόρεσε την τιάρα της Νταϊάνα -Η ιστορία αιώνων του διαμαντένιου στέμματο

Σε παροξυσμό οι Βρετανοί: Η Κέιτ φόρεσε την τιάρα της Νταϊάνα -Η ιστορία αιώνων του διαμαντένιου στέμματος [εικόνες]

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν έμεινε στην Ιστορία μόνο για τον τραγικό και μυστηριώδη θάνατό της, ούτε μόνο για τα θλιμμένα της μάτια, που για πολλούς φανέρωναν την καταπίεση από το παλάτι και το πρόβλημα... Καμίλα. Τη θυμούνται, επίσης, όλοι για το κομψό, φίνο στιλ της. Τις πάντα προσεγμένες και σικάτες εμφανίσεις της.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η Κέιτ Μίντλετον αντιγράφει το στιλ της Νταϊάνα πιστά. Και ενώ μέχρι τώρα την είχαμε δει πολλές φορές να κάνει δημόσιες εμφανίσεις με ρούχα αντίστοιχα με εκείνα που φορούσε η Νταϊάνα, επιλέγοντας μάλιστα για συγκεκριμένες περιστάσεις λουκ σχεδόν ίδια με εκείνα που φορούσε η μητέρα του συζύγου της σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως τα φορέματα που φορούσε κατά την έξοδο από το μαιευτήριο, τώρα η δούκισσα του Κέιμπριτζ προχωρά ένα βήμα παραπέρα.

Υιοθετεί το αξεσουάρ που έγινε κάτι σαν... έμβλημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, την τιάρα.





Μέχρι χθες είχαμε δει την Κέιτ Μίντλετον να φορά τιάρα άλλες τρεις φορές, στο γάμο της, σε μια αντίστοιχη με τη χθεσινή εκδήλωση και κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Μπάκιγχαμ πριν λίγο καιρό.

Η χθεσινή βραδιά, ήταν ίσως το σημαντικότερο ετήσιο κάλεσμα του βρετανικού παλατιού. Η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχεται στο Μπάκιγχαμ, κάθε χρόνο πριν από τις γιορτές, 1.500 αξιωματούχους από 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένων μελών της βρετανικής κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργούς, αρχιεπισκόπους, πολλά άλλα δημόσια πρόσωπα και διπλωμάτες.

Φυσικά, στη δεξίωση έδωσε το παρόν και το πριγκιπικό ζεύγος Κέιτ-Γουίλιαμ. Και η δούκισσα του Κέιμπριτζ θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη περίσταση για να υιοθετήσει το στιλιστικό φετίχ της Νταϊάνα, την τιάρα. Φόρεσε μάλιστα το αγαπημένο στέμμα της αδικοχαμένης πριγκίπισσας, το «Cambridge Lover's Knot».

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει, αν η εν λόγω τιάρα με τις πέρλες και τα διαμάντια είναι ένα από τα κοσμήματα της αδικοχαμένης πριγκίπισσας που έχουν περάσει στην κατοχή της, ή το στέμμα έχει επιστρέψει στην βασίλισσα Ελισάβετ από την οποία και το δανείστηκε ειδικά για τη χθεσινή περίσταση.

Από τις φωτογραφίες που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και είναι μόνο εκείνες της εισόδου και της εξόδου της από το Μπάκιγχαμ με την βασιλική Bentley, φαίνεται ότι η δούκισσα του Κέιμπριτζ όχι μόνο φόρεσε την τιάρα της Νταϊάνα αλλά για σίγουρο αποτέλεσμα τη συνδύασε με ένα φόρεμα αντίστοιχο που είχε φορέσει και η αδικοχαμένη πριγκίπισσα: Δαντελένιο, λευκό, με κόψιμο χαμόγελο στους ώμους.






Η τιάρα Cambridge Lover's KnotΠρόκειται για μια τιάρα που ανήκε στην γιαγιά της Ελισάβετ, βασίλισσα Μαίρη.



Στη διαθήκη της η βασίλισσα Μαίρη άφησε την τιάρα στην Ελισάβετ, η οποία και την φορούσε ιδιαίτερα συχνά. Το 1981 δώρισε το εν λόγω στέμμα στην Νταϊάνα, ως δώρο αρραβώνα. Η Lady D την πρωτοφόρεσε στο άνοιγμα της βουλής το Νοέμβριο του ίδιου έτους.



Η βασίλισσα Μαίρη με την περίφημη τιάρα



Ελαιογραφία της Ελισάβετ με την τιάρα

Την τιάρα είχε φτιάξει το βασιλικό κοσμηματοπωλείο Garrard σε σχέδιο της ίδιας της βασίλισσας Μαίρης. Η βασίλισσα Μαίρη για το σχέδιο της τιάρας βασίστηκε σε ένα στέμμα που είχε η γιαγιά της, πριγκίπισσα Αουγκούστα, σύζυγο του πρώτου δούκα του Κέιμπριτζ έβδομο γιο του Βασιλιά Γεωργίου III. Ο γάμος τους είχε γίνει το 1818.



Η Αουγκούστα με την αρχική Lover's Knot

Η τιάρα είναι γαλλικού στιλ, σε νεοκλασσικό σχέδιο, με 19 διαμαντένιες καμάρες. Στην κεντρική καμάρα υπάρχει μια ανατολίτικη πέρλα-δάκρυ, ενώ στις υπόλοιπες καμάρες έχει τοποθετηθεί από μια οβάλ πέρλα.

Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και διαμάντια από άλλα βασιλικά κοσμήματα τα οποία αποσυναρμολογήθηκαν ακριβώς για να φτιαχτεί η εν λόγω η τιάρα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν διαμάντια από την τιάρα Some Ladies of England και πέρλες από καρφίτσες που ανήκαν στη βασίλισσα Μαίρη.

To ονομά της είναι ίδιο με εκείνο του αρχικού στέμματος της πριγκίπισσας Αουγκούστα Lovers Knot με την προσθήκη του Cambridge για να προσδιορίζει τη νεότερη έκδοση του στέμματος από την πρώτη δούκισσα του Κέιμπριτζ (την Αουγκούστα). Το Lovers Knot προέρχεται από το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της αρχικής τιάρας: 19 καμάρες, σε κάθε μια εκ των οποίων υπάρχε ένα κρεμασμένο μαργαριτάρι και από πάνω ένα ακόμη, τοποθετημένο έτσι ώστε να μοιάζει με δόρυ. Αυτές οι πέρλες θεωρούνταν ότι συμβόλιζαν τα «Τόξα των εραστών». To εν λόγω στέμμα η Αουγκούστα το είχε λάβει ως δώρο γάμου από την οικογένειά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω τιάρα είναι ιδιαίτερα βαριά, πέρα από τα στάνταρντς. Λέγεται, μάλιστα, ότι η Νταϊάνα υπέφερε από τρομακτικούς πονοκεφάλους όταν τη φορούσε.

Φυσικά, δεν είναι το μόνο κομμάτι από την κοσμηματοθήκη της Νταϊάνα που φορά η Κέιτ Μίντλετον. Το δαχτυλίδι με το μπλε ζαφείρι και τα διαμάντια, που δεν βγάζει ποτέ από το δάχτυλό της η δούκισσα του Κέιμπριτζ, ανήκε επίσης στη Lady D. Ηταν το δαχτυλίδι των αρραβώνων. Και για την Νταϊάνα και για την Κέιτ.

Οι τιάρες της Κέιτ


Η Κέιτ Μίντλετον, όπως προαναφέρθηκε, έχει φορέσει τιάρα τρεις φορές ακόμη. Η μία ήταν στο γάμο της, το 2011 όταν και φόρεσε ένα στέμμα Cartier.



Το 2013 φόρεσε ξανά τιάρα στην αντίστοιχη με τη χθεσινή εκδήλωση της βασίλισσας. Ηταν η περίφημη «Lotus Flower tiara», η οποία κάποτε ανήκε στην βασιλομήτωρ και ήταν η αγαπημένη της πριγκίπισσας Μαργαρίτας. Το εν λόγω στέμμα φόρεσε ξανά η δούκισσα του Κέιμπριτζ στο δείπνο που παρέθεσε η Ελισάβες στον Κινέζο πρόεδρο τον περασμένο Οκτώβριο.



Το 2013 σε αντίστοιχη με τη χθεσινή εκδήλωση, με το ίδιο φόρεμα με χθες αλλά με διαφορετική τιάρα



Στο Μπάκιγχαμ πριν λίγο καιρό κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου

Η Νταϊάνα και οι τιάρες

Για την πριγκίπισσα Νταϊάνα οι τιάρες ήταν κάτι σαν... φετίχ. Δεν υπήρχε επίσημη περίσταση, ειδικά κατά τη δεκαετία του '80 στην οποία να είχε δώσει το παρόν χωρίς να έχει στολίσει τα μαλλιά της με κάποια τιάρα.

Η τιάρα Cambridge Lover's Knot ήταν πραγματικά η αγαπημένη της, αν δει κανείς και τις σχετικές φωτογραφίες.

Οπως προαναφέρθηκε η τιάρα Cambridge Lover's Knot πέρασε στα χέρια της Νταϊάνα το 1981 και την πρωτοφόρεσε το Νοέμβριο του ίδιου έτους, κατά το άνοιγμα της βουλής.



H πρώτη φορά που η Νταϊάνα φόρεσε την τιάρα

Στόλισε, επίσης, τα μαλλιά της, το 1983, σε επίσημο δείπνο στη Νέα Ζηλανδία και κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά. Το 1985 την φόρεσε σε επίσημο δείπνο στη βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αλλά και στην Οπερα La Scala κατά τη διάρκεια επίσημου ταξιδιού στην Ιταλία. Το 1986 τη φόρεσε, επίσης, σε επίσημο δείπνο με τον βασιλιά Φαούντ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Το 1987 σε εκδήλωσε στο ξενοδοχείο Claridges Hotel και το 1989 σε επίσκεψη στο Χονκ Κόνγκ. Το 1991 ήταν η τελευταία φορά που φόρεσε την αγαπημένη της τιάρα, σε δείπνο που είχε παραθέσει ο πρόεδρος της Βραζιλίας.



1983 -Νέα Ζηλανδία



1983 -Καναδάς



1985 -Ουάσινγκτον



1985 -Ιταλία



1986



1987



1989



1991 -Η τελευταία φορά που φόρεσε την τιάρα η Νταϊάνα...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου