Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ένας παράξενος και πολύπλοκος χάρτης του 19ου αιώνα που παρουσιάζει τη Γη επίπεδη



















Ο εν λόγω χάρτης, εκδόθηκε από τον Orlando Ferguson το 1893, προσφέρει μια μοναδική άποψη της Γης ως μια κοιλότητα, με μια στρογγυλή κυρτή επιφάνεια στη μέση. 

Περιτριγυρισμένη από εδάφια της Αγίας Γραφής που επιχειρηματολογούν ενάντια στην ιδέα μιας σφαιρικής Γης και στολισμένη με μια μικρή εικόνα ανθρώπων που προσπαθούν να κρατηθούν από μια περιστρεφόμενη υδρόγειο, ο χάρτης ικετεύει όσους τον βλέπουν να παραγγείλουν το βιβλίο του Ferguson γι' αυτήν την "τετράγωνη και ακίνητη Γη" η οποία "ξεκαθαρίζει μια και καλή την θεωρία του κόσμου".



Κατά τον Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη. Αυτό πριν ο Κολόμβος κάνει το γνωστό του ταξίδι. Μερικοί μεσαιωνικοί διανοούμενοι κατάλαβαν την αλήθεια αλλά πολλοί επέμεναν να πιστεύουν σε μια επίπεδη Γη και πολύ μετά την εποχή του Κολόμβου. Η πίστη της επίπεδης Γης έχει πολύ παράξενη ιστορία και η αναβίωση αυτής της ιδέας τον 19ο αιώνα, αποτελεί μέρος αυτής της παραδοξότητας.

Τον 19ο αιώνα στις ΗΠΑ, διάφοροι φυλλαδιογράφοι και συντάκτες αμφιβόλου και μη αξιοπιστίας, διαφώνησαν έντονα για την θεωρία της επίπεδης Γης. Σε ένα τεύχος του περιοδικού Miscellaneous Notes and Queries, που εκδόθηκε το 1896, οι εκδότες συμπεριέλαβαν και το βιβλίο του Ferguson σε μια λίστα με άλλους πρόσφατους τίτλους που αμφισβητούσαν την κυρίαρχη επιστημονική άποψη σχετικά με τη φύση του πλανήτη μας.
  

Ο χάρτης του Ferguson δεν έγινε ευρύτερα γνωστός, αν κρίνει κανείς από τον μικρό αριθμό αντιτύπων που έχουν σωθεί. Το συγκεκριμένο αντίτυπο ανήκε στον πρώην γερουσιαστή της Βόρεια Ντακότα Don Homuth ο οποίος το δώρησε, ένα από τα δυο γνωστά παραδείγματα, στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 2011.

Δείτε τον χάρτη σε μεγαλύτερη ανάλυση στη σελίδα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσο.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου