Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οι ανεμογεννήτριες πυροδοτούν κεραυνούς – Ερευνητικό video





Οι περιστρεφόμενες έλικες των ανεμογεννητριών δεν παράγουν μόνο “καθαρή” αιολική ενέργεια. Όπως απέδειξε το video που τράβηξαν -χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ταχύτητας και ένα σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης κεραυνών- ο Joan Montanyà του Πολυτεχνείου της Καταλωνίας στη Βαρκελώνη και οι συνάδελφοί του, οιανεμογεννήτριες πυροδοτούν την πρόκληση αστραπών.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πολλά για αυτούς τους “στιγμιαίους κεραυνούς” καθώς η μαγνητοσκόπηση μιας ανεμογεννήτριας εν μέσω καταιγίδας δεν είναι εύκολα υπόθεση.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι υπό ορισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, οι περιστρεφόμενες έλικες μπορούν να προκαλέσουν αστραπή κάθε φορά που μια από τις έλικες βρίσκεται στο ανώτατο σημείο της κίνησής της. Οι κεραυνοί εκδηλώνονται σε ύψος έως δύο χιλιόμετρα από αυτό το σημείο.

Μάλιστα, προς έκπληξη των επιστημόνων, το video αποκάλυψε την ταυτόχρονη πρόκληση αστραπήςαπό τρεις κοντινές ανεμογεννήτριες.

Οι συχνή πρόκληση κεραυνών θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τις έλικες των ανεμογεννητριών οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα. Παρότι είναι σχεδιασμένες για να ανταπεξέρχονται σε ηλεκτρικές εκκενώσεις, η συχνή εμφάνιση τέτοιων φαινομένων θα μπορούσε να τις φθείρει.

“Οι ανεμογεννήτριες είναι εκτεθειμένες σε πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις και μπορούν εύκολα να φθαρούν” επισημαίνει ο Montanyà.

Στις ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αγώγιμο αλουμίνιο ώστε το ηλεκτρικό ρεύμα να διαχυθεί στο σύνολο του κελύφους τους, όπως συμβαίνει στην άτρακτο των αεροσκαφών για να προστατευτούν από τους κεραυνούς. Κι αυτό διότι το επιπλέον βάρος θα μείωνε δραματικά την αποδοτικότητά τους.

Ένας ακόμα λόγος που οι αστραπές αποτελούν πρόβλημα για τις ανεμογεννήτριες είναι ότι ο έλεγχος και η επισκευή τους δεν είναι απλή υπόθεση. Οι έλικες είναι τοποθετημένες στην κορυφή ενός ψηλού “πύργου” που είναι δύσκολα προσβάσιμος.

Ο Montanyà φιλοδοξεί να ανακαλύψει τρόπους ώστε να μειώσει τον αριθμό των κεραυνών που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες. Πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψει πού οφείλεται η συχνότητα του φαινομένου.

Εικάζει ότι το περιστρεφόμενο μέρος της έλικας φορτίζεται ηλεκτρικά λόγω της τριβής με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Δείτε το video:

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου