Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Σχέδιο «Ιώνη» για την αντιμετώπιση νέου κύματος λαθρομεταναστών
Διευρυμένο σχέδιο για την ανάσχεση εισροής μεγάλου αριθμού προσφύγων και παράνομων μεταναστών από τη Συρία, η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, έχει εκπονήσει και θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ιώνη» προβλέπει επιφυλακή και συνεχή επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων από τα πλωτά και εναέρια μέσα του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex, καθώς επίσης και τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδαςΕλεύθερος Τύπος, τα μέτρα και οι κατευθύνσεις του σχεδίου που έλαβε την έγκριση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εξειδικεύθηκαν στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των τριών Αρχηγών των Κλάδων, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, του Υπαρχηγού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Από τις επόμενες ημέρες, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα τίθενται σε επιφυλακή. Ενισχύουν με ό,τι πλωτό μέσο διαθέτουν την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων σε όλο το Αιγαίο και προχωρούν σε εντατικοποίηση των περιπολιών στις ακτές κυρίως στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενισχύουν με εναέρια μέσα τα νησιά (ήδη έχει σταλεί ένα ελικόπτερο στη Σάμο) για επιτήρηση και με προσωπικό τις λιμενικές αρχές των νησιών του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή ανεβαίνει κλίμακα η ετοιμότητα στην οποία θα βρίσκονται τόσο οι μονάδες του ΕΣ όσο και της ΕΛ.ΑΣ με σκοπό να επεμβαίνουν σε εισροή προσφύγων και μεταναστών εκμεταλλευόμενοι και τις πληροφορίες που τους παρέχει η ΕΥΠ. Τα περιστατικά «απόβασης» στα νησιά της Σύμης και του Αγαθονησίου έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, που θέλει με κάθε τρόπο να μην επαναληφθούν.

Βοήθεια έχει ζητηθεί και από τη Frontex, που θα συνδράμει με τρία εναέρια μέσα, τέσσερα περιπολικά σκάφη, δύο κινητές μονάδες επιτήρησης και αριθμό αξιωματικών εμπειρογνωμόνων για την καταγραφή κάθε στοιχείου. Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους του οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα θαλάσσια σύνορα, στο Αιγαίο, καθώς παραλιακές πόλεις της Τουρκίας έχουν γεμίσει από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενους κυρίως από τη Συρία. Ηδη, όπως αναφέρουν οι γειτονικές αρχές, περισσότεροι από 86.000 είναι οι πρόσφυγες και η χώρα μπορεί να δεχθεί έως 13.000. 
Τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης μεταναστών εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση και επιχειρούν να τους «περάσουν» στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.Παράλληλα, με εντολή του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την αυστηρότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των λαθρομεταναστών. Στόχος της ρύθμισης είναι να διασφαλιστεί ότι, όταν οι παράνομοι μετανάστες τελούν το οποιοδήποτε εκ δόλου αδίκημα, η παράνομη είσοδός τους στη χώρα θα εκλαμβάνεται ως επιβαρυντική περίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου