Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τα «trovants» είναι ό,τι πιο περίεργο υπάρχει στη γη, καθώς χαρακτηρίζονται ως «ζωντανά» βράχια!


Πρόκειται για παράξενους βράχους σε διάφορα μεγέθη που αναπτύσσονται όταν έρθουν σε επαφή με το νερό και σε μερικές περιπτώσεις μετακινούνται μόνοι τους από το ένα σημείο στο άλλο. Τα βράχια αυτά βρίσκονται σε ένα μικρό ρουμανικό χωριό, το Costesti και η λέξη trovant σημαίνει «τσιμέντο & άμμος». Έχουν σφαιρικό σχήμα, αποτελούνται από έναν πέτρινο πυρήνα με εξωτερικό κέλυφος άμμου και αν κοπούν στο εσωτερικό τους διακρίνονται δαχτυλίδια σαν αυτά που υπάρχουν στους κορμούς των δέντρων. Η δημιουργία τους χρονολογείται 6 εκατομμύρια χρόνια πριν, ως αποτέλεσμα σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.


Υπάρχουν πολλές θεωρίες, φανταστικές και επιστημονικές, που επεξηγούν την προέλευση και την παράξενη συμπεριφορά των trovants.
 Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από το κέλυφος, υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και όταν η επιφάνεια έρχεται σε επαφή με το νερό τα ορυκτά εξαπλώνονται και κάνουν την άμμο να επεκταθεί. Κάπως έτσι επεξηγείται η αύξηση των πετρών. Ωστόσο, πέρα από κάθε επεξήγηση του φαινομένου, η περιοχή αποτελεί σπουδαίο τουριστικό αξιοθέατο της Ρουμανίας, ενώ τα trovants από το 2004 προτατεύονται από την UNESCO.

ΠΗΓΗΤα Trovants έχουν όμως ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει ακόμη εξηγηθεί από τους γεωλόγους. Οι ζωντανές πέτρες δεν είναι μόνο ότι μεγαλ'ωνουν  αλλά και οι ίδιες αναπαράγονται με εκβλάστηση. Η διαδικασία έχει ως εξής: όταν η πέτρα βραχεί μια διόγκωση εμφανίζεται στην επιφάνειά του και αυξάνεται με το χρόνο, και όταν γίνει αρκετά μεγάλο σπάει από το μητρικό πέτρωμα. Το πιο εκπληκτικό πράγμα είναι ότι οι νέες πέτρες έχουν την ίδια δομή με το μητρικό πέτρωμα . Οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν πώς γίνεται πραγματικά . Ορισμένοι εμπειρογνώμονες μάλιστα λένε ότι τα trovants είναι άγνωστα στην επιστήμη μη οργανικές μορφές ζωής. 
Οι κάτοικοι της περιοχής παρατηρούνται αυτές οι ασυνήθιστες ιδιότητες του trovants για αιώνες, συνηθίσει σε αυτά και δεν πληρώνουν ακόμη μεγάλη προσοχή σε αυτό το φαινόμενο. Πριν από την αύξηση πέτρες χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό για ταφόπλακες στα νεκροταφεία.
ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: http://www.institutulhermetic.
                                   http://perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου