Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Τα μελλοντικά φάρμακα θα είναι σχεδιασμένα για τον έλεγχο ανθρώπινου μυαλού
Οι επιστήμονες προειδοποιούν:

Τα μελλοντικά φάρμακα θα είναι σχεδιασμένα για τον έλεγχο ανθρώπινου μυαλούΈνα χάπι για να ενισχυθεί η ηθική συμπεριφορά σου.

Μια θεραπεία για τις ρατσιστικές σου σκέψεις.
Μια θεραπεία για να αυξηθεί η συμπάθεια σου για τους ανθρώπους από άλλες χώρες.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά ερευνητές από την Οξφόρδη λένε ότι η σύγχρονη συμβατική ιατρική εξελίσσει σταδιακά τρόπους για να αλλάξει την ηθική των ανθρώπων μέσα από φαρμακευτικά προϊόντα, και έτσι να ελέγχει τον τρόπο που οι άνθρωποι θα σκέφτονται και θα ενεργούν σε διάφορες καταστάσεις της ζωής.
Αυτά τα νέα φάρμακα θα έχουν κυριολεκτικά την δυνατότητα να διαταράξουν την προσωπική ηθική του ατόμου, και αντί αυτής να ‘επαναπρογραμματιστεί’ το εν λόγω πρόσωπο να πιστεύει και να κάνει ό, τι ο σχεδιαστής των ναρκωτικών έχει δημιουργήσει αυτό το φάρμακο να κάνει.
«Η επιστήμη έχει αγνοήσει το ζήτημα της ηθικής βελτίωσης μέχρι τώρα, αλλά τώρα γίνεται (για αυτό) μια μεγάλη συζήτηση», είπε ο Δρ Γκάι Καχάνε από το Κέντρο Νευροηθικής στην Οξφόρδη της Μ. Βρετανίας.

"Υπάρχει ήδη ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που μπορείτε να περιγράψετε με αυτούς τους όρους. Οι μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα φάρμακα επηρεάζουν τους τρόπους που οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα ηθικά διλήμματα, αυξάνοντας την αίσθηση της ενσυναίσθησης (συναισθηματικής ταύτισης), με την υπαγωγή σε μία ομάδα και μειώνοντας την επιθετικότητα".
Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται καλό στη θεωρία, ο έλεγχος του νου είναι ήδη μια πολύ επικίνδυνη παρενέργεια των υπαρχόντων φαρμάκων. Πάρτε το αντικαταθλιπτικό φάρμακο Prozac, για παράδειγμα, που είναι γνωστό ότι προκαλεί σε εκείνους που το πήραν να καταφύγουν σε βίαιες εκρήξεις οργής.
Ένα νεαρό αγόρι δολοφόνησε τον πατέρα του χτυπώντας τον και μαχαιρώνοντάς τον στο κεφάλι, και χτυπώντας τη μητέρα του με ένα λοστό και μαχαιρώνοντάς την στο πρόσωπο, λίγο μετά αφότου άρχισε να παίρνει το Prozac .
Όμως, τα είδη των ναρκωτικών στα οποία ο Kahane και οι συνάδελφοί του αναφέρονται υπαινίσσονται ότι πρόκειται για φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα όχι μόνο για να αλλάξουν την ψυχική κατάσταση του ατόμου, αλλά και για να αλλάξουν τον τρόπο που ένα πρόσωπο σκέφτεται συγκεκριμένες καταστάσεις από ηθική σκοπιά.

Η Προπρανολόλη, ένα φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται για καρδιακές νόσους, έχει την απροσδόκητη παρενέργεια να καταστέλλει τις ρατσιστικές συμπεριφορές. Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα άτομα που πήραν το χάπι παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα υποσυνείδητης επιφυλακτικής στάσης προς τα μέλη μιας άλλης φυλής.

Σύμφωνα με αναφορά του Press Association
(Η προπρανολόλη είναι συμπαθητικολυτικός μη επιλεκτικός βήτα αναστολέας (αποκλειστής), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης, της στηθάγχης, των ταχυαρρυθμιών, και του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Τα συμπαθολυτικά, όμως, χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία ή την καταπολέμηση του άγχους και του πανικού, και αυτό έχει οδηγήσει σε διάφορες off-label και δοκιμαζόμενες χρήσεις για τη προπρανολόλη.)
Η πειραματική ψυχολόγος Δρ Sylvia Terbeck, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Ψυχοφαρμακολογία’, δήλωσε: "Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν νέα στοιχεία σχετικά με τις διαδικασίες του εγκεφάλου που διαμορφώνουν έμμεση φυλετική προκατάληψη.


Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κυριολεκτικά ένας τύπος φαρμάκου που θα προκαλεί έλεγχο του νου, όπου τα ανθρώπινα θέματα, θα ελέγχονται από κάποιον άλλο, χωρίς να μπορεί ένα άτομο να είναι σε θέση να παίρνει συνειδητές αποφάσεις για τον εαυτό του.
Η έρευνα για το θέμα, βεβαίως, προσπαθεί να ζωγραφίσει την ιδέα των ναρκωτικών ελέγχου του νου με ένα ‘θετικό πνεύμα’, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Φανταστείτε λιγότερη βία, περισσότερη εμπιστοσύνη και περισσότερη αγάπη, λένε.
Αυτή η ρητορική, όμως, είναι πραγματικά ακριβώς ένα τέχνασμα για περαιτέρω κατασκευή μαζών με ‘μουδιασμένο μυαλό’ που θα είναι έτοιμες να δεχθούν την οποιαδήποτε ιδέα ως ένα καλό πράγμα.

Μια αναρτηση της: 23 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου