Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Μυστηριώδης «κόκκινη βροχή» σε ισπανική πόλη


















Ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο παρατηρήθηκε σε μία πόλη στα βορειοδυτικά της Ιβηρικής χερσονήσου. Κατά τη διάρκεια του περασμένου φθινοπώρου και χειμώνα, οι κάτοικοι της επαρχίας Θαμόρα παρατήρησαν να πέφτει βροχή με σκούρο κόκκινο χρώμα. 



Οι γεωλόγοι κατάφεραν τώρα να προσδιορίσουν τον μικροοργανισμό που ευθύνεται για το ασυνήθιστο χρώμα, αλλά ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε εκεί.

Σε μια πρόσφατη μελέτη της ισπανικής Βασιλικής Εταιρείας Φυσικής Ιστορίας, οι ερευνητές εξήγησαν ότι η κόκκινη απόχρωση προκλήθηκε από μικροφύκη γλυκού νερού με την ονομασία Haematococcus pluvialis. 




Αν και συνήθως φέρουν πράσινο χρώμα, τα μικροφύκη συνθέτουν μία κόκκινη χρωστική ουσία που ονομάζεται ασταξανθίνη, όταν βρίσκονται υπό πίεση. Σύμφωνα με την έρευνα, ο οργανισμός είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητος σε μεταβολές στην ένταση, την ποσότητα και την ποιότητα του φωτός, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κατανομή, το μέγεθος και η μορφολογία των κυττάρων του».


Τα δείγματα συλλέχθηκαν από το χωριό Αγιό ντε Βιδριάλες και εξετάστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα. Αν και οι ερευνητές ήταν γρήγορα σε θέση να προσδιορίσουν τα μικροφύκη, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς βρέθηκαν στην περιοχή. Προηγουμένως, ο Haematococcus pluvialis είχε παρατηρηθεί σε υδάτινες επιφάνειες στη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, αλλά η ξαφνική άφιξη του στην Ισπανία ήταν απρόσμενη.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο αφού πρώτα προσδιοριστεί η πηγή του μικροοργανισμού, για παράδειγμα αν ήρθε από το νερό ή τον αέρα. Ανεξάρτητα από τη λύση του αινίγματος, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους, καθώς ο οργανισμός όχι μόνο δε θεωρείται επικίνδυνος, αλλά κάποια κομμάτια του έχουν βρεθεί ακόμη και να βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.


Κόκκινη βροχή με εξωγήινη προέλευση - Το περίεργο φαινόμενο που συνέβει στην Κεράλα της Ινδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου