Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Γνωστό ως Ρουζμ ελ Χίρι το προϊστορικό λίθινο μνημείο που κοσμεί τα Υψώματα του Γκολάν
Mπορεί να περάσεις δίπλα του και να μην το προσέξεις. Αλλωστε, το προϊστορικό λίθινο μνημείο που κοσμεί τα Υψώματα του Γκολάν, στη Μέση Ανατολή, επί χρόνια περνούσε απαρατήρητο. 


Μετά την κατάληψη της περιοχής από τον ισραηλινό στρατό, το 1967, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να εξερευνούν ένα παράξενο σχήμα στο έδαφος, το οποίο είχαν παρατηρήσει κατά της αεροπορικές υπερπτήσεις στην περιοχή.

 Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που ακολούθησαν, αποκάλυψαν πως επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες δομές ολόκληρης της περιοχής.

Γνωστό ως Ρουζμ ελ Χίρι, που στα αραβικά θα πει «λίθινος σωρός της αγριόγατας», το μνημείο αποτελείται από πέντε ομόκεντρους κύκλους. Ο μεγαλύτερος έχει διάμετρο περίπου 152 μέτρων, ενώ στο μέσο του υπάρχει ένα τεράστιος νεκρικός θάλαμος. Στα εβραϊκά έχει το όνομα Γκιλγκάλ Ρεφαΐμ, που σημαίνει «ο τροχός των γιγάντων».

Σύμφωνα με τους περισσότερους υπολογισμούς, το μνημείο χρονολογείται πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, κατά συνέπεια είναι συνομήλικο με το Στόουνχεντζ της Βρετανίας. Ομως, αντίθετα με το διάσημο βρετανικό μνημείο, που αποτελείται από εκατό μεγάλιθους, η δομή στα Υψώματα του Γκολάν αποτελείται από σωρούς χιλιάδων μικρότερων βασαλτικών πετρωμάτων που συνολικά ζυγίζουν περισσότερο από σαράντα χιλιάδες τόνους.

«Πρόκειται για ένα μνημείο-αίνιγμα. Εχουμε κάποιες πληροφορίες, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να σχηματίσουμε ολόκληρη την εικόνα», εξηγεί ο Ούρι Μπέργκερ, της Ισραηλινής Εφορίας Αρχαιοτήτων, ειδικός στους μεγαλιθικούς τάφους. «Οι επιστήμονες έρχονται και ενθουσιάζονται από τον τόπο και διατυπώνουν τις δικές τους τις θεωρίες», καταλήγει ο Μπέργκερ.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει ποιος κατασκεύασε αυτό το μνημείο, κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να το δημιούργησαν νομάδες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα απαιτούσε τεράστιο δίκτυο υποστήριξης, που οι νομάδες είναι πολύ αμφίβολο αν διέθεταν.

Επίσης, τη μικρότερη και τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, κατά τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως, η ανατολή ευθυγραμμίζεται με τα ανοίγματα των βράχων. Όταν κάποιος βρίσκεται στο εσωτερικό του συμπλέγματος μοιάζει σαν να βρίσκεται σε έναν υπό κατάρρευση λαβύρινθο, με τους χορταριασμένους τοίχους να γέρνουν επικίνδυνα. Αντιθέτως, από την κορυφή του μικρού τύμβου που βρίσκεται στο κέντρο του και που έχει ύψος πέντε μέτρων, αυτός που κοιτάζει μπορεί να διαπιστώσει το κυκλικό σχήμα του μνημείου. Μόνο, όμως, από αέρος φαίνεται σε όλο του το μέγεθος το περίτεχνο σύμπλεγμα.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών παλαιότερα βρέθηκαν στην περιοχή τμήματα κεραμικών σκευών καθώς και κάποια λίθινα εργαλεία, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν στη χρονολόγηση του μνημείου. Ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η κατασκευή του ξεκίνησε το 3500 π.Χ. και ότι τις επόμενες δύο χιλιετίες προστέθηκαν κάποια τμήματα.

Τέλος, παρότι το σύμπλεγμα βρίσκεται σε τοποθεσία που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του ισραηλινού στρατού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το επισκεφθούν χωρίς προβλήματα.

--------------------------------------------
Η περιοχη Rujm el-Hiri ήταν πάντα μια περιοχή ενδιαφέροντος για την βιβλική αρχαιολογία, λόγω της μνείας του στην Αγία Γραφή.
«Λέγεται στη Βίβλο, ότι Ωγ, ο βασιλιάς της Βασάν, κυβερνούσε αυτά τα εδάφη. 

Ο Ωγ και ο ισχυρός στρατός του σκοτώθηκαν  από τον Μωυσή και λέγεται ότι ήταν οι τελευταίοι  Ραφαείμ, μια εβραϊκή λέξη που σημαίνει γίγαντας.
Το 2014 οι αρχαιολογικές ανασκαφές είχαν φέρει στο φώς όχι λιγότερο από εικοσιτέσσερους  σκελετούς γιγαντιαίων διαστάσεων κοντά στα ερείπια της αρχαίας Rujm el-Hiri.


Θα μπορούσε εδώ να είναι το νεκροταφείο αυτών των μυθικών γιγάντων όπως μας αναφέρει η Βίβλος  ; 
 Εξηγεί ο Guntar Web, επικεφαλής του Τμήματος Βιβλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. "Ένας από τους γίγαντες ήταν καλυμμένος με μια πανοπλία χαλκού. Ένα από τα χάλκινα ξίφη ήταν επίσης τόσο σκληρά όσο ο χάλυβας και κατασκευασμένο κατά τρόπο άγνωστο σε εμάς. Αυτή είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα ανασκαφή που έχω δει ποτέ  », εξηγεί ο άνθρωπος που είναι σε αυτόν  τον τομέα για πάνω από τέσσερις δεκαετίες
--------------------------------------------------------------


Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι η δομή των ομόκεντρων κύκλων του μεγαλολιθικου μνημείου Rujm αλ-Hiri ήταν ένας αστρολογικός ναός ή παρατηρητήριοΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου