Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ;
Η ιδέα της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο, αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος φέρεται να την διατύπωσε για πρώτη φορά το 1784, αν και λίγο παραποιημένη...


Συγκεκριμένα, σε μία επιστολή του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα, έκανε την πρόταση οι άνθρωποι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ξυπνούν και να προσέρχονται στις εργασίες τους μία ώρα νωρίτερα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες και να μην ανάβουν τα φώτα νωρίτερα. Ο Φραγκλίνος, στην ουσία πρότεινε αντί να αλλάζουν οι δείχτες του ρολογιού να αλλάζουν οι άνθρωποι τα ωράριά τους, με στόχο πάντα την εξοικονόμηση ενέργειας!
Η εφαρμογή της αλλαγής ώρας πάντως, ξεκινάει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου ισχύει προκειμένου να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι αλλά και για να συντονίζονται καλύτερα οι πολεμικές επιχειρήσεις στα διάφορα σημεία του πλανήτη. Το μέτρο διακόπτεται μαζί με τον πόλεμο για να ξανακάνει την εμφάνισή του στον Β' Παγκόσμιο.

Πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα
Ήταν 1973 όταν ο πλανήτης έζησε μία από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις στην μέχρι τότε ιστορία της. Μία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της ήταν και η μόνιμη καθιέρωση της αλλαγής ώρας. Η χώρα μας εναρμονίστηκε στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και δέχτηκε να εφαρμόζει το μέτρο το οποίο όμως για τα επόμενα 20 χρόνια ίσχυε σε διαφορετικούς μήνες για τα διάφορα σημεία της Ευρώπης.
Ποια είναι η "κανονική ώρα".
"Κανονική" ώρα είναι αυτή την οποία εφαρμόζουμε από σήμερα Κυριακή 30 Οκτωβρίου, δηλαδή η χειμερινή. Η θερινή ώρα, που ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου φέρνοντας τα ρολόγια μία ώρα μπροστά,, θεωρείται "ανθρώπινο κατασκεύασμα". Η πραγματική χρησιμότητά της αμφισβητείται έντονα από πολλές χώρες και ειδικούς.
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου