Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

9 Μαρτίου – 10 Χρόνια από την «αυτοκτονία» του Κώστα Τσαλικίδη – Ενα Εγκλημα περιμένει την Τιμωρία!Πριν από 4 χρόνια ο δικηγόρος της οικογένειας Νίκος Κωνσταντόπουλος είχε πει σε συνέντευξη Τύπου «Η οικογένεια Τσαλικίδη έχει την αίσθηση και την πικρία ότι κάποιοι δεν θέλησαν αυτή τη συσχέτιση, κάποιοι φοβήθηκαν να ερευνήσουν και να αποκαλύψουν την αλήθεια, κάποιοι προτίμησαν να κρατήσουν ενταφιασμένη την υπόθεση Τσαλικίδη ως ένοχο μυστικό. Η εγκληματική ενέργεια θανάτωσης του Κώστα Τσαλικίδη να μην συνοδευτεί με το επιπρόσθετο έγκλημα της σιωπής και της συγκάλυψης. Να συσχετιστεί επιτέλους η υπόθεση θανάτου Τσαλικίδη με την δίωξη για το έγκλημα των υποκλοπών. Ο θάνατος Τσαλικίδη να μην παραμείνει ένοχο μυστικό»


Οι τελευταίες ημέρες

Ο Κώστας Τσαλικίδης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1966 και μεγάλωσε στην Αθήνα, περιτριγυρισμένος από μια οικογένεια εργολάβων οικοδομικών εργασιών που σε πολλά δικόγραφα περιγράφεται ως εύπορη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου ειδικεύτηκε στις Τηλεπικοινωνίες. Δούλευε στη Vodafone επί έντεκα συναπτά έτη ενώ από το 2001 μέχρι τον θάνατό του είχε προαχθεί σε υπεύθυνο σχεδιασμού δικτύου. Κατά τα οκτώ τελευταία χρόνια διατηρούσε δεσμό με την καθηγήτρια πιάνου Σάρα Γαλανοπούλου, με την οποία έψαχναν για σπίτι προκειμένου να συγκατοικήσουν και σκόπευαν να παντρευτούν τον Ιούνιο του 2005, τρεις μήνες μετά τη μοιραία Τετάρτη. Ανάμεσα στα χόμπι του ήταν η συλλογή παλιών δίσκων βινυλίου από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 καθώς και η συλλογή παιδικών παιχνιδιών της ίδιας περιόδου.

Λεπτομέρειες από τις τελευταίες ημέρες του Κώστα Τσαλικίδη στη ζωή και στη Vodafone έχουν γραφτεί αναλυτικά από τις εφημερίδες: Περίπου έναν μήνα πριν από τον θάνατό του, είχε αναφέρει στη Γαλανοπούλου ότι πρέπει να φύγει από τη Vodafone γιατί «είναι ζήτημα ζωής και θανάτου». Λίγες εβδομάδες πριν από την 9η Μαρτίου τής είχε αναφέρει ότι «υπήρχε κίνδυνος να κλείσει η Vodafone». Εκείνη του είχε απαντήσει ότι «πάντοτε υπάρχουν διέξοδοι». Είκοσι επτά ημέρες πριν, είχε υποβάλει την παραίτησή του στον προϊστάμενό του, Νίκο Πλεύρη. «Keep walking. ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΣΕ Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΠΑΡΕ ΜΕ ΟΤΑΝ ΘΕΣ» έγραφε το μήνυμα που του έστειλε ο τελευταίος την ίδια ημέρα. Η παραίτηση τελικά δεν έγινε δεκτή: έπειτα από μεσολάβηση του Κωνσταντίνου Βασιλείου και ύστερα από έξι ημέρες άδειας, ο Τσαλικίδης επέστρεψε στις 8 Φεβρουαρίου στα καθήκοντά του με μεγάλο ζήλο, καθώς φαίνεται από τα αρχεία εισόδου-εξόδου στον χώρο εργασίας του στην Παιανία.

Οι τελευταίες ώρες

Ο γάμος δεν ήταν το πιο άμεσο σχέδιο του Κώστα και της Σάρας: Δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του και καθώς η 25η Μαρτίου έπεφτε Παρασκευή εκείνη τη χρονιά, ο Τσαλικίδης είχε ζητήσει από τη σύντροφό του να κλείσει δύο δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα για τους ίδιους και για ένα φιλικό ζευγάρι τους, καθώς συχνά ταξίδευαν μαζί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την ίδια ημέρα είχε μιλήσει στην αρραβωνιαστικιά του για τις «ευθύνες που του καταλογίστηκαν σχετικά με τη δουλειά κατά την επίσκεψη αλλοδαπών προϊσταμένων του εκείνη τη Δευτέρα». Από καταθέσεις προκύπτει ότι την προηγούμενη της ανακάλυψης του πτώματος ο Τσαλικίδης είχε συμμετάσχει σε σύσκεψη με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Vodafone, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Κορωνιάς, όπου συζητήθηκε το θέμα των υποκλοπών. Δεν υπήρξαν πρακτικά της συνάντησης.

Την ίδια ημέρα η μητέρα του, Γεωργία, είχε ανεβάσει πυρετό. Περίπου στις 9.30 το βράδυ και αφού είχε αγοράσει τρεις πάστες από τον φούρνο της γειτονιάς του στον Κολωνό, ο Τσαλικίδης κάλεσε στο τηλέφωνο τη Σάρα, στην οποία είπε ότι ανησυχεί για την υγεία της μητέρας του. Μίλησαν στο τηλέφωνο ξανά στις 11.00 και την καληνύχτισε. Λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του, τα ξημερώματα της Τετάρτης, εντελώς παραδόξως, ασχολήθηκε και τελικώς απέστειλε στις 4.20 ένα επαγγελματικό e-mail σε συναδέλφους του. Προετοίμαζε το συγκεκριμένο μήνυμα ήδη από τη Δευτέρα και σε αυτό περιέγραφε τις εκκρεμότητες του τμήματός του: κυρίως τεχνικές λεπτομέρειες για την αναβάθμιση των δικτύων που επρόκειτο να γίνει. Το e-mail μοιάζει σατανικά με ενημέρωση προς τον εργασιακό διάδοχό του.

Η μητέρα του, που κατοικεί στην ίδια πολυκατοικία όπου βρίσκεται το διαμέρισμα του Τσαλικίδη, ήταν η πρώτη που προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του το πρωινό της Τετάρτης, στις 7.35, πριν από την ώρα που έφευγε για τη δουλειά. Επέμεινε στο τηλέφωνο, μα εκείνος δεν απαντούσε στις κλήσεις. Τότε αποφάσισε να τον επισκεφτεί στο διαμέρισμά του. Πήρε μαζί της τα δεύτερα κλειδιά, κατέβηκε τις σκάλες, άνοιξε την πόρτα. Μέσα στο διαμέρισμα, αντίκρισε τον γιο της απαγχονισμένο μπροστά στην πόρτα της τουαλέτας.

Μία ώρα αργότερα έφθασε στο διαμέρισμα ο αδελφός του, Παναγιώτης. Εκοψε με ένα μαχαίρι το σκοινί που ήταν δεμένο σε έναν σιδερένιο σωλήνα ακριβώς πάνω από το λουτρό. Τον πήρε στα χέρια του, τον άφησε ξαπλωτό στο κρεβάτι και τον φωτογράφισε. Αργότερα, κατέφθασαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Κολωνού. Το λάπτοπ του Τσαλικίδη κατασχέθηκε από τις Αρχές προκειμένου να ερευνηθεί και επιστράφηκε έπειτα από λίγο καιρό. Ποτέ δεν έφθασε στα χέρια της οικογένειας οποιοδήποτε σχετικό πόρισμα.Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα του Hot Doc για την δολοφονία Τσαλικίδη και τις υποκλοπές

20121020-191929.jpg


Οι υποκλοπές του 2004-5 δεν είναι μια δικαστική υπόθεση, όπως θέλουν να δείχνουν κάποιοι. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο κατασκοπείας με θύμα τη χώρα, τον πρωθυπουργό της και τον πυρήνα της εξουσίας. Αμέσως μετά την ευωχία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού καταναλώσαμε ότι προϊόν ασφαλείας πρότειναν οι σύμμαχοι μας και οι εταιρείες τους, αποδείχθηκε πως είμαστε ανήμποροι και καθόλου ασφαλείς….

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τυχαία ένα χρόνο μετά και αφού ένας άνθρωπος στέλεχος τηςVodafone, ο Κώστας Τσαλικίδης, βρέθηκε κρεμασμένος.

Οι Αμερικανοί και το όνομα του Έλληνα κατασκόπου των υποκλοπών

Μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και λίγο πριν αποχωρήσουν οι Αμερικανοί, εκτός από τις αναμνηστικές πλακέτες, αφήνουν στην Ελληνική ομάδα των συνεργατών τους στην ΕΥΠ και ένα δώρο: ένα φορητό βαλιτσάκι υποκλοπών και μπόλικα ανταλλακτικά. Ξέρουν πολύ καλά πως η ομάδα θα χρησιμοποιήσει το βαλιτσάκι για τους δικούς της λόγους, για να κάνει «ιδιωτικές» παρακολουθήσεις, αλλά αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Οι ίδιοι έχουν αυτό που θέλουν: Την Ελλάδα στο πιάτο, ηλεκτρονικά.

Η «άκρως απόρρητη» συγκάλυψη της ΕΥΠ

Μετά από έρευνα τεσσάρων μηνών η ΕΥΠ κατέθεσε ένα πόρισμα του οποίου τα συμπεράσματα είναι κατά πολύ υποδεέστερα της πιο πρόχειρης δημοσιογραφικής έρευνας. Ανακρίβειες, ασάφειες και ψέματα συνθέτουν ένα «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ» σημείωμα που αναφέρεται στις υποκλοπές.

Ποιος πιστεύει πια ότι ο Κώστας Τσαλικίδης αυτοκτόνησε;

‘Έξι χρόνια μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και επτά από τον θάνατο του Τσαλικίδη, υπάρχουν ίσως ελάχιστοι σε αυτή τη χώρα που πιστεύουν πως ένας άνθρωπος που γνώριζε τα μυστικά των υποκλοπών αυτοκτόνησε, αφού το προηγούμενο βράδυ αγόρασε γλυκά και σχεδίαζε τι θα κάνει το σαββατοκύριακο. Αν ο Τσαλικίδης αυτοκτόνησε, τότε είναι ο πρώτος απαγχονισμένος στον κόσμο που κατάφερε να το κάνει χωρίς σπασμούς, τραυματισμούς και αγωνία. Σαν να αυτοκτόνησε ενώ κοιμόταν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο HOTDOC που κυκλοφορεί την Πέμπτη και δείτε τις φωτογραφίες ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε καθώς και μια συγκλονιστική επιστολή της συντρόφου του Κ. Τσαλικίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου