Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Θαλάσσιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 39 άγνωστες μεταλλικές ράβδους που μπορεί να είναι ο θρυλικός αρχαίος ορείχαλκος της Ατλαντίδας:::


Σήμερα, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν oτι ο ορείχαλκος ε'ιναι κράμα, το οποίο έγινε στην αρχαιότητα από τσιμεντοποίηση. Αυτή η διαδικασία επιτυγχάνεται με την αντίδραση του μεταλλεύματος ψευδαργύρου, κάρβουνο και μέταλλο χαλκού σε ένα χωνευτήριο.  Αναλύθηκε με την μεθοδο φθορισμού ακτίνων Χ από τον Dario Πανέτα, του ΔΠ - Τεχνολογίας για την ποιότητα των  39 ράβδων  και οι αναλογίες κραματος τους ε'ιναι: με 75-80 τοις εκατό του χαλκού, 15-20 τοις εκατό του ψευδαργύρου και μικρά ποσοστά νικελίου, μολύβδου και σιδήρου ».


















Θαλάσσιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 39 άγνωστες μεταλλικές ράβδους του κόκκινου, το οποίο μπορεί να είναι ο θρυλικός αρχαίος ορείχαλκος. Χελώνες που αντλήθηκαν από το βυθισμένο πλοίο στα ανοικτά των ακτών της πόλης της Γέλας (Σικελία, Ιταλία).



Ορείχαλκος: μυστηριώδης μέταλλο ή κράμα, που αναφέρεται από τους αρχαίους  Έλληνες  συγγραφείς. 
Περισσότερο στον έβδομο αιώνα π.Χ.. ε. Ο Ησίοδος λέει ότι ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο η Ασπίδα του Ηρακλή. 

Σε ένα από τους Ομηρικούς Ύμνους (γ. 630 π.Χ. Ε.) Το κατάλληλο επίθετο που εφαρμόζει στις κοτσίδες της Αφροδίτης.




Η πιο λεπτομερής περιγραφή του ορείχαλκου δίνεται από τον Πλάτωνα στο διάλογο "Κριτίας" που γράφτηκε γύρω στο 360 π.Χ., ο ορείχαλκος θεωρείται το δεύτερο  πολύτιμο μέταλλο μετά τον χρυσό  και πολλά βρίσκονται και γινόταν εξόρυξη σε πολλά μέρη του νησιού της Ατλαντίδας στην αρχαιότητα.
Ο Πλάτωνας έγραψε ότι, οι τρεις εξωτερικοί τοίχοι του ναού του Ποσειδώνα και της Κλειτούς στην Ατλαντίδα ήταν επενδυμένοι αντίστοιχα με μπρούτζο, κασσίτερο και ο τρίτος, ο οποίος κάλυπτε το σύνολο της ακρόπολης, "έλαμπε με το κόκκινο φως του ορειχάλκου". Οι εσωτερικοί τοίχοι, κολώνες και τα πατώματα του ναού καλύπτονταν πλήρως από ορείχαλκο και η οροφή ήταν διαφοροποιημένη με χρυσό, ασήμι, και ορείχαλκο. Στο κέντρο του ναού βρισκόταν ορειχάλκινη κολόνα, στην οποία αναγράφονταν οι νόμοι του Ποσειδώνα και τα αρχεία των πρώτων βασιλιάδων υιών του Ποσειδώνα.


Για αιώνες, για την μεταλλική σύνθεση του ορείχαλκου γίνονται συζητήσεις από εμπειρογνώμονες . 

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική γραμματεία ο  ορείχαλκος δημιουργήθηκε από τον Κάδμο, τον μυθικό Έλληνα-φοινικικά
Κάδμος είναι ο ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς της Θήβας, και αρχικά ονομάστηκε  Καδμεία  προς τιμήν του.
Η τελευταία ανακάλυψη των ράβδων ορείχαλκου που  για σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια  'ηταν στον πυθμένα του ωκεανού μπορεί να αποκαλύψουν τελικά το μυστήριο αυτής της μυστηριώδους μεταλλικής σύνθεσης;
Χημική ανάλυση των ράβδων έδειξε :στοιχεία χαλκού (75-80%), ψευδαργύρου (15-20%) και μικρές ποσότητες μολύβδου, σιδήρου και νικελίου. 
Το πλοίο που τα βρήκαν , πιθανότατα ανήκε στους Έλληνες και βυθίστηκε περίπου 2 πριν από 600 χρόνια. Τα λείψανά του ήταν σε απόσταση μόλις χίλια μέτρα από την ακτή (304 μέτρα).
ΠΗΓΕΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου