Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Τα emoticons αλλάζουν τον εγκέφαλο;

Τα emoticons αλλάζουν τον εγκέφαλο;
Η αποκωδικοποίησή τους τροποποιεί τα μοτίβα της ηλεκτρικής του
δραστηριότητας

Τα χαριτωμένα προσωπάκια που χρησιμοποιούμε κατά τη σύνταξη μηνυμάτων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, υποστηρίζει νέα αυστραλιανή μελέτη.


Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Φλίντερς, στην Αδελαϊδα, τα προσωπάκια που σχηματίζουμε μέσω των σημείων της στίξης φαίνεται πως ενεργοποιούν την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αναγνώριση πραγματικών προσώπων. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ευθύνεται για την επιτυχία τους στο ευρύ κοινό.

Emoticons, η νεοσύστατη γλώσσα

«Τα emoticons αποτελούν μια μορφή νεοσύστατης γλώσσας» αναφέρει ο δρ Οουεν Τσέρτσες από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου. «Για την αποκωδικοποίησή της λοιπόν, όπως φαίνεται, αναπτύξαμε ένα νέο μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας».

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τείνουμε να παρατηρούμε περισσότερο πρόσωπα από άλλα πράγματα που μας περιβάλλουν, καθώς προσπαθούμε να «διαβάσουμε» τα συναισθήματα που εκφράζουν κάθε φορά.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι αυστραλοί επιστήμονες θέλησαν να δουν κατά πόσο κάτι τέτοιο ίσχυε και στην περίπτωση των emoticons. Στις δοκιμές τους έλαβαν μέρος 20 εθελοντές, στους οποίους οι ερευνητές έδειξαν εικόνες πραγματικών προσώπων, χαμογελαστά προσωπάκια emoticons (από τον συνδυασμό άνω/κάτω τελείας, παύλας και παρένθεσης) και μια σειρά από χαρακτήρες άνευ σημασίας.

Σαν πραγματικό πρόσωπο

Χρησιμοποιώντας μεθόδους ηλεκτροφυσιολογίας, οι ειδικοί προσπάθησαν να καθορίσουν το μοτίβο ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου κάθε φορά που οι εθελοντές έβλεπαν και μια διαφορετική εικόνα. Είδαν λοιπόν ότι στην όψη ενός emoticon αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο, όπως όταν αντίκριζαν τη φωτογραφία ενός πραγματικού προσώπου.

«Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για μια έμφυτη αντίδραση στην όψη των emoticons. Πριν από το 1982 ένα “:-)” δεν θα ενεργοποιούσε τις ευαίσθητες περιοχές του φλοιού. Τώρα κάτι τέτοιο συμβαίνει ακριβώς επειδή έχουμε μάθει ότι ο συνδυασμός των συγκεκριμένων χαρακτήρων σχηματίζει ένα προσωπάκι» αναφέρει ο Τσέρτσες.

«Πρόκειται για μια νευρική αντίδραση με ξεκάθαρη πολιτιστική διάσταση και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό» καταλήγει ο ερευνητής.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Social Neuroscience».

Η ιστορία των emoticons

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πρώτη εμφάνιση emoticon έγινε το 1862 σε γραπτή ομιλία του αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν. Σε κάποιο σημείο της ομιλίας, αναφέρεται «(χειροκρότημα και γέλιο ;)».
Το 1963, ο καλλιτέχνης Χάρβεϊ Μπολ σχεδίασε το χαρακτηριστικό κίτρινο χαμογελαστό προσωπάκι για χάρη της ασφαλιστικής εταιρείας State Mutual Life Assurance, γνωστή πλέον και ως Hanover Insurance. Η εταιρεία είχε πρόσφατα συγχωνευθεί με μια άλλη, και η συγκεκριμένη διαδικασία είχε επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογική κατάσταση των εργαζομένων. Ο Μπολ σχεδίασε το κίτρινο χαμογελαστό προσωπάκι το οποίο σύντομα χρησιμοποιήθηκε σε κουμπιά, κονκάρδες, κάρτες και πόστερ εντός των γραφείων της εταιρείας με στόχο την ψυχική ανάταση των εργαζομένων. Για το απλοϊκό αλλά παράλληλα υπερβολικά άμεσο σχέδιό του, που αργότερα έγινε σήμα κατατεθέν της χαράς και της θετικής στάσης ζωής, ο καλλιτέχνης είχε λάβει τότε μόλις 45 δολάρια.
Η σύγχρονη χρήση των emoticons ξεκίνησε το 1982, στο πλαίσιο μιας φάρσας γύρω από τη διαρροή υδραργύρου στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, στις ΗΠΑ. Η φάρσα είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου με αποτέλεσμα να ληφθεί ως πραγματική προειδοποίηση και να σπείρει τον πανικόΣτις 19 Σεπτεμβρίου του 1982, ο προγραμματιστής και μέλος του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου, Σκοτ Φάλμαν ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση γύρω από το συμβάν λέγοντας: «Προτείνω τα ακόλουθα σύμβολα ως δείκτες αστείου :-) _ διαβάστε το στο πλάι. Ισως θα ήταν πιο οικονομικό αν σημαδεύαμε ό,τι ΔΕΝ αποτελεί αστείο _ δεδομένων των καταστάσεων _ με τα συγκεκριμένα σύμβολα :-(».


Δημοφιλή «γραπτά» προσωπάκια:
:Ρ = βγάζω γλώσσα
:^Ρ = βγάζω γλώσσα και έχω μύτη
Β^Ρ = βγάζω γλώσσα και φοράω γυαλιά ηλίου
:{ = δυσκολεύομαι
;-) = σου κλείνω το μάτι
:-D = γελάω χαρούμενα
@}->- = ένα τριαντάφυλλο για σένα
|^ο = ροχαλίζω
>:-| = έχω νευριάσει


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου