Πλημμυρισμένα τοπία παντού. Οι καταιγίδες να αυξάνουν τη στάθμη του νερού, θυελλώδεις άνεμοι να παρασύρουν τα πάντα και τη Βρετανία στο έλεος της κακοκαιρίας που δε λέει να υποχωρήσει. Άνεμοι 108 χλμ/ωρα σαρώνουν το Νησί, ενώ ένας 70χρονος έχει ήδη χάσει τη ζωή του.
Το κακό για τους Βρετανούς είναι πως... φώς στο τούνελ δε φαίνεται, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν όλη τη χώρα δεν υποχωρούν. Η στάθμη των νερών ανεβαίνει, αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν γιατί πλημμύρισαν, σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.
Και το κακό είναι πως μετά από 2 και πλέον μήνες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δε λένε να υποχωρήσουν. Οι μεταωρολόγοι, μάλιστα, περιμένουν πως τις επόμενες μέρες η Βρετανία θα δεχτεί το νερό από βροχές ενός μήνα μέσα σε δυο μέρες!
Ένας άνδρας 70 ετών από το Τσίπεναμ του Γουίλτσάιρ έχασε τη ζωή του όταν προσπάθησε να μετακινήσει δέντρο που είχε πέσει μπροστά στο σπίτι του. Το δέντρο είχε πέσε πάνω σε καλώδια ρεύματα και ο άτυχος άνδρας πέθανε από ηλεκτροπληξία.
Δεν είναι όμως μόνο οι καταιγίδες που προκαλούν προβλήματα. Είναι και οι θυελλώδεις άνεμοι, που έφτασαν ακόμη και τα 170χλμ/ωρα και παρασύρουν τα πάντα, από κάδους μέχρι... ανθρώπους. Σύμφωνα με τη Daily Mail, μάλιστα, τα τρένα της Virgin σταμάτησαν τα δρομολόγια, ζήτησαν από τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις και απ’ όσους επιβάτες βρίσκονταν ήδη μέσα σε συρμούς, να κατέβουν στον κοντινότερο σταθμό!
Αναβλήθηκε επίσης το παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι με τη Σάντερλαντ για το πρωτάθλημα της Premier League!
Γιατί η Βρετανία δε θέλει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται γιατί η Βρετανία δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτηση για να λάβει βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ολέθριες πλημμύρες που σάρωσαν τη νοτιοδυτική Αγγλία.
Ακόμα και η Γερμανία, το πλουσιότερο κράτος μέλος της ΕΕ, είχε κάνει αίτηση για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όταν είχε πληγεί το 2002 από μια καταστροφική πλημμύρα, μαζί με άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Αλλά μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει καμία αίτηση από το Λονδίνο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε την Τρίτη ότι τα χρήματα δεν θα είναι αντικείμενο για την καταπολέμηση την πλημμυρών, εξαιτίας των οποίων αποκλείστηκαν για εβδομάδες ολόκληρα χωριά στα νοτιοδυτικά της χώρας και χιλιάδες κάτοικοι στο Μπέρκσιρ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η κυβέρνηση του Κάμερον, η οποία δέχτηκε επικρίσεις για την αργή ανταπόκριση της στην κρίση αυτή, ανέπτυξε τις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να εκκενωθούν οι κάτοικοι και να ενισχυθεί η άμυνα του ποταμού.
Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα ζητήσει χρήματα από την ΕΕ, ο επίσημος εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μία χώρα έχει χρονικό περιθώριο 10 εβδομάδων, από τις πρώτες καταστροφές, για να υποβάλλει αίτηση για βοήθεια.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης –στο οποίο πληρώνει η Βρετανία μέσω της συνεισφοράς της στον προϋπολογισμό της ΕΕ- έχει χορηγήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 23 χώρες. Έχει βοηθήσει στην καταπολέμηση πυρκαγιών στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, καθώς και σε καταστάσεις σεισμού ή ξηρασίας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου