Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ο κομήτης Q2 Lovejoy θα μας κάνει ποδαρικό το 2015






Ποδαρικό θα μας κάνει το Νέο Έτος ο κομήτης Q2 Lovejoy, ο οποίος θα προσεγγίσει στις 7 Ιανουαρίου τη Γη στις 0,47 αστρονομικές μονάδες (AU).


Ο ΚΟΜΗΤΗΣ Q2 Lovejoy θα έρθει στις αρχές του Νέου Έτους πολύ κοντά στη Γη, στις 0,47 αστρονομικές μονάδες (AU), δηλαδή σε απόσταση 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, προερχόμενος από τον αστερισμό της Ανδρομέδας. (Αστρονομική μονάδα είναι η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο και ισούται περίπου με 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα


Στην Αθήνα, και εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, ο κομήτης είναι ορατός γύρω στις 18:47 το βράδυ, σε ύψος 83° πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Στη συνέχεια κάνει βουτιά στον ορίζοντα ακολουθώντας τον Ήλιο και παύει να είναι ορατός γύρω στις 2:47 τα ξημερώματα.

Στις 7 Ιανουαρίου θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη και θα ευθυγραμμιστεί μαζί της και με τον Ήλιο. Περισσότερα για την τροχιά του κομήτη μπορείτε να δείτε στο αστρονομικό siteIn-The-Sky.org. Στις 15 Ιανουαρίου θα περάσει από τον αστερισμό του Ταύρου και στις 22 Ιανουαρίου από τον αστερισμό του Κριού.
photo


Ο κομήτης C/2014 Q2 (Lovejoy) θα ευθυγραμμιστεί στις 7 Ιανουαρίου με τον Ήλιο και τη Γη. Πηγή: News media

Αλλά ενώ η πορεία ενός κομήτη μπορεί να καθοριστεί λίγο πολύ με ακρίβεια, η φωτεινότητά του είναι αδύνατο να προβλεφθεί, καθώς κινείται κοντά στον Ήλιο.

Ο Q2 Lovejoy ανακαλύφθηκε στις 17 Αυγούστου 2014 από τον Αυστραλό κυνηγό κομητών Terry Lovejoy, όταν περνούσε από τον αστερισμό της Πρύμνης. Αυτή είναι η Πέμπτη ανακάλυψη του ερασιτέχνη αστρονόμου από την Αυστραλία. Η προηγούμενη μεγάλη ανακάλυψή του ήταν ο κομήτης C / 2011 W3 Lovejoy, ο οποίος έκανε επίσης ένα επικίνδυνο πέρασμα κοντά στον Ήλιο (περιήλιο), φτάνοντας σε απόσταση 140 χιλιάδων χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια των χειμερινών εορτών του 2011.

Από τα αρχαία χρόνια οι κομήτες αποσπούσαν την προσοχή των ανθρώπων, κυρίως ως κακοί οιωνοί, λόγω της σπανιότητας της εμφάνισής τους. Συνήθως συνδέονταν με επερχόμενα γεγονότα καταστροφής, με λοιμούς, θανάτους βασιλέων και καταστροφή αυτοκρατοριών. Γενικά είναι προάγγελοι του τέλους μιας εποχής.


Μεταφορείς ψυχών;

Σύμφωνα με ορισμένους θρύλους, η εμφάνιση ενός κομήτη σηματοδοτεί την αναχώρηση από τη Γη σημαντικών προσωπικοτήτων. Είναι σαν ο κομήτης να είναι ένα είδος διαστημικού λεωφορείου που μαζεύει τις ψυχές από τη Γη και τις διασπείρει κατόπιν σε άλλα αστρικά συστήματα. Η πιο διάσημη περίπτωση είναι αυτή του Μαρκ Τουαίην, ο οποίος γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1835, δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση του κομήτη του Χάλεϋ, και πέθανε στις 21 Απριλίου 1910, την επομένη της επανεμφάνισης του κομήτη στη Γη.

Το ίδιο συνέβη και με το θάνατο ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς στην ιστορία, του Ιούλιου Καίσαρα, στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ.

Ο Σουητώνιος που αναφέρει το περιστατικό γράφει ότι «ένας κομήτης ο οποίος έλαμπε στο στερέωμα για επτά μέρες συνέχεια, αυξήθηκε γύρω στην ενδέκατη ώρα, και ο κόσμος πίστεψε ότι ήταν η ψυχή του Καίσαρα που είχε γίνει δεκτός στους ουρανούς». Ο κομήτης (stellacrinita) αποτυπώθηκε σε νομίσματα μετά το θάνατο του Καίσαρα.
photo





Ρωμαϊκό νόμισμα με τις μορφές του Καίσαρα και του κομήτη (19-18 π.Χ.).
Πηγή: News media

Οι κομήτες έχουν επίσης συνδεθεί με πολλά ιστορικά συμβάντα, όπως με την έναρξη της Μαύρης Πανώλης το 1347, που ξεκλήρισε το ένα τρίτο του τότε ευρωπαϊκού πληθυσμού, και με την άφιξη του Φρανθίσκο Πιθάρρο στην Αμερική που κατέλυσε την αυτοκρατορία των Ίνκα.

Στον κοινωνικό τομέα, η εμφάνιση ενός κομήτη σημαίνει αναπροσαρμογή των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών ρυθμίσεων καθώς το υπάρχον σύστημα διαταράσσεται. Και όσο διαρκεί η επιρροή του, δημιουργούνται εμπορικές και πολιτικές συμφωνίες και συμμαχίες σε νέα πρότυπα.


Το καλύτερο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο κομήτης Kahoutek, η άφιξη του οποίου συνέπεσε με την Κρίση του Πετρελαίου το Δεκέμβριο του 1973. Ο Kahoutek είχε επίσης αντίκτυπο στις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία, και το διεθνές εμπόριο. Ο Kahoutek ήταν ένας επισκέπτης από το νέφος του Όορτ και παρ’ όλο που δεν ήταν εντυπωσιακός όπως ο κομήτης του Χάλεϋ, ήταν ορατός και είχε μια πολύ μακρά περίοδο ισχύος.

Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή του Άλλεν Χάινεκ, του Αμερικανού καθηγητή Αστρονομίας, που έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος και ένας από τους λίγους επιστήμονες που μελέτησαν το φαινόμενο των UFO. Ο Χάινεκ γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1910, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του κομήτη Χάλεϋ, και πέθανε στις 27 Απριλίου 1986, με την τελευταία αναχώρηση του κομήτη από τη Γη. Η επόμενη εμφάνιση του Χάλεϋ θα γίνει το έτος 2061
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου