Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ:ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ:O OYKΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΚΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΤΑΦΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ



O πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseni Iatseniouk ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 3.12.14 το ατύχημα που επήλθε στον πυρηνικό σταθμό της Zaporijia στα ΝΑ της χώρας μεταδίδει το Reuters. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη και τον 5ο στον κόσμο. Δομήθηκε το 1985 διαθέτει 6 αντιδραστήρες και παράγει ετησίως 37 δις kWh . (24heures.ch)


«Γνωρίζω ότι το ατύχημα επήλθε στην Zaporizhzhya» είπε ο Iatseniouk και ζήτησε από τον Υπ. Ενέργειας Vladimir Demchishin να δώσει μια συνέντευξη τύπου για να διοχετεύσει συγκεκριμένες πληροφορίες και να ανακοινώσει τα μέτρα που οφείλει να πάρει για να επανέλθει η ηλεκτρική τροφοδοσία της χώρας στην προτέρα κατάσταση.
Το «Interfax-Ukraine» αναφέρει ότι το ατύχημα προκλήθηκε στην 3η μονάδα με ικανότητα 1 000 mégawatts. (tvzvezda)
Σύμφωνα με το RTL.be ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έλαβε γνώση του συμβάντος αλλά δεν έχει εκδώσει ένα σχτικό πόρισμα ή απόφαση .Ο ουκρανός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. (valeursactuelles) Αλλά και ο Υπ. Ενέργειας τόνισε ότι δεν υπάρχει απειλή. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα με καθυστέρηση ημερών ότι την τελευταία εβδομάδα προκλήθηκε το ατύχημα αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για εκπομπή ραδιοενέργειας ή για την ασφάλεια της περιοχής.
«Το ατύχημα επήλθε στον 3ο πυρηνικό αντιδραστήρα του σταθμού Zaporijia στο εσωτερικό σύστημα ηλεκτρικής ισχύος. Δεν σχετίζεται με τον αντιδραστήρα αλλά ήταν βραχυκύκλωμα. “ ισχυρίστηκε ο υπουργός Ενέργειας Volodymyr Demtchichine.Το ατύχημα προκλήθηκε την Παρασκευή και προκάλεσε διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές.»Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποκατάσταση του σταθμού » δήλωσε ο υπουργός και υποσχέθηκε ότι το κέντρο θα επανέλθει σε όλη του την ισχύ παραγωγής την ερχόμενη Παρασκευή.
Το δελτίο τύπου το διαδικτυακό site του σταθμού ανέφερε νωρίτερα ότι ο αντιδραστήρας απομονώθηκε από το δίκτυο μέχρι τις 5 Δεκέμβρη και ότι τα ποσοστά ραδιενέργειας στον περιβάλλοντα χώρο δεν άλλαξαν.
Οι πυρηνικοί σταθμοί αντιπροσωπεύουν το 44 % της παραγωγής ενέργειας στην Ουκρανία σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (AIEA).(lavenir.net )
Στις 30 Νοεμβρίου την Κυριακή ο πυρηνικός σταθμός Tihange 3 στο Βέλγιο τέθηκε εκτός λειτουργίας ύστερα από την πυρκαγιά που προκλήθηκε σε σταθμό υψηλής τάσης.Σ΄ ένα 3ήμερο δύο πυρηνικά ατυχήματα στην Ευρώπη.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ:OI OYKΡΑΝΟΙ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΑΦΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
H πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις ότι εκτόξευαν συνεχώς βαλλιστικούς πυραύλους Τοchka-U σ΄έναν άδειο αγρό κοντά στο χωριό Piski στο Ντονμπάς.Μια τέτοια ενέργεια φαίνεται παράλογη εκτός κι αν δεν γνωρίζεις ότι σε αυτήν την περιοχή υπάρχει μεγάλη ποσότητα ραδιενεργού υλικού σε χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Βρίσκεται στην άκρη ενός πεδίου δοκιμών εργοστασίου χημικών .Την σοβιετική εποχή υπήρχαν ορθογώνιοι αποθηκευτικοί χώροι ερμητικά σφραγισμένοι όπου τοποθετούσαν χρησιμοποιημενες ράβδους πυρηνικού υλικού και άλλα υλικά πυρηνικών ανατιδραστήρων και επομένως αποθήκευσαν εκεί όλα τα στοιχεία που είχαν υψηλό επίπεδο ραδιενεργών ισοτόπων. Η περιοχή που επλήγη διαθέτει τώρα τουλάχιστον 400 κ.μ πυρηνικών αποβλήτων και όταν μια επιτροπή επιθεώρησε τα εδάφη πριν 30 χρόνια είχε ήδη εντοπίσει ρωγμές στους υπόγειους χώρους ταφής ραδιενεργών αποβλήτων. Ο ένας πύραυλος Τοchka-U εξεράγη περί τα 800 μ από την συγκεκριμένη περιοχή ενώ ένας άλλος αστόχησε και κατέλεηξε στα 3χλμ. απόσταση.Βέβαια οι ειδικοί λένε ότι ακόμη κι αν ένας Τοchka-U στοχεύσει απευθείας τον θάλαμο της ταφής των αποβλητων δεν δύναται να τον καταστρέψει. Αλλά οι πολλαπλές εκρήξεις των πυραύλων μπορούν να προκαλέσουν μια μετατόπιση του εδάφους και στο υπέδαφος και στη συνέχεια τα όμβρυα ύδατα να εισέλθουν μέσα από τις ρωγμές των τοιχωμάτων και να έρθουν σ΄επαφή με τα ραδιενεργά ισότοπα. Σε αυτήν την περίπτωση η δεξαμενή νερού του Karlivske που παρέχει πόσιμο νερό στο Ντόνετσκ θα έχει μολυνθεί.Πριν από λίγους μήνες ξέσπασε σκάνδαλο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων που κατασκευάζεται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ.Μέχρι τώρα οι Ουκρανοί έστελναν τα απόβλητα στη Ρωσία για προσωρινή αποθήκευση αλλά λόγω των τεταμένων σχέσεων κατασκευάζεται ΄τώρα καταφύγιο πυρηνικών αποβλήτων για να λειτουργούν τα πυρηνικά κέντρα με ασφάλεια όπως είχε δηλώσει ο Υπ.Ενέργειας.Το σκάνδαλο ήταν ότι αυτός ο αποθηκευτήρας είχε σχεδιαστεί από άλλες χώρες και όχι μόνο την Ουκρανία.Είχε καταγγελθεί από το Κόμμα των Περιφερειών ότι η κυβέρνηση είχε αποκρύψει από τους ουκρανούς πολίτες την δημιουργία χώρου ταφής πυρηνικών αποβλήτων στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ.Θεωρείται από τη ρωσόφωνη πλευρά ότι σκοπίμως οι ουκρανοί στοιχεύουν με πυραύλους τους χώρους ταφής των πυρηνικών αποβλήτων για να μολυνθεί το πόσιμο νερό χωρις αυτό να σημαίνει ότι αυτό που κατασκευάζουν στο Τσερνομπίλ θα είναι ασφαλές.
(ukraina .ru 2.12.14 segodnya)
dimpenews
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου