Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα φυσικά ανθρώπινα αντισώματα του ιού MERS



Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανακάλυψαν τα πρώτα φυσικά ανθρώπινα αντισώματα του ιού MERS (Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής), ευελπιστώντας ότι θα οδηγηθούν στην ανάπτυξη θεραπειών για την εν δυνάμει θανατηφόρο λοιμώδη νόσο.



Προς το παρόν, δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλη θεραπεία για την ασθένεια, τα κρούσματα της οποίας συνεχώς αυξάνονται στη Σαουδική Αραβία (από όπου ξεκίνησε το 2012) και σποραδικά σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα όπου πρόσφατα καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό).



Η νόσος MERS προκαλεί βήχα, πυρετό, δύσπνοια και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και βλάβη των νεφρών, ενώ μοιάζει με το παλαιότερο λιγότερο θανατηφόρο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), που εμφανίστηκε το 2002-03 στην Κίνα και είχε σκοτώσει περίπου 800 ανθρώπους.



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την ανησυχία του για την εξάπλωση του ιού μεταξύ των ανθρώπων σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, με τα αεροπορικά ταξίδια να ευνοούν τη μετάδοσή του.



Συνολικά, στη Σαουδική Αραβία έχουν αναφερθεί 339 επιβεβαιωμένα περιστατικά, από τα οποία 102 ήταν θανατηφόρα.

Ωστόσο, δύο ξεχωριστές επιστημονικές έρευνες, μία κινέζικη και μία αμερικανική σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέδειξαν την ύπαρξη αντισωμάτων, τα οποία φαίνεται ότι μπορούν να εξουδετερώνουν την ικανότητα του ιού να προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.
Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα στο πλαίσιο της αμυντικής λειτουργίας του εναντίον ξένων ιών και βακτηρίων, με ορισμένα από αυτά να εμποδίζουν τη μόλυνση του οργανισμού.
Οι έρευνες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, θεωρούνται ωστόσο πολλά υποσχόμενες για την μελλοντική δημιουργία ενός εμβολίου ή άλλης θεραπείας, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αντισώματα έχουν ήδη παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν δοκιμές σε πειραματόζωα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι με ποιον ακριβώς τρόπο ο ιός MERS, ο οποίος έχει βρεθεί σε νυχτερίδες και καμήλες, μεταδίδεται στους ανθρώπους.

πηγή: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου