«Τα οχυρά παραδίδονται μόνον όταν κυριευθώσιν»
. Τη φρουρά του οχυρού αποτελούσαν 27 αξιωματικοί και 950 οπλίτες.
Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα: «στις 6 Απριλίου 1941, απέναντι από το Ρούπελ είχε αναπτυχθεί το Γερμανικό 125ο γερμανικό Σύνταγμα Επίλεκτων, το οποίο είχε λάβει μέρος με επιτυχία, στις μάχες της γραμμής Μαζινό στη Γαλλία. Σε δεύτερη γραμμή η 2η Τ/Θ Γερμανική και δύο Βουλγαρικές Μεραρχίες Πεζικού. Την Κυριακή 6 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί με το πρώτο φως της ημέρας, αρχίζουν σφοδρό βομβαρδισμό του οχυρού με πυρά πυροβολικού.
Μισή ώρα αργότερα, υπό την προστασία σμήνους αεροσκαφών ‘’στουκας’’, αυτοκινούμενο Πυροβολικό και Πεζικό διέρχονται τον ποταμό Μπιστρίτσα σε διάφορα σημεία και κατευθύνονται προς το οχυρό. Ταυτόχρονα λέμβοι εφόδου προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό Στρυμόνα για να βρεθούν πίσω από τα τμήματά του ελληνικού στρατού.
Οι τρεις πρώτες όμως θα ακινητοποιηθούν πάνω σε συρμάτινο πλέγμα που είχε τοποθετηθεί για τον σκοπό αυτο, και τα πληρώματά τους αποδεκατίζονται, ενώ οι υπόλοιποι γυρίζουν πίσω.
Δευτέρα 7 Απριλίου, στις έξι παρά τέταρτο αρχίζει και πάλι σφοδρός βομβαρδισμός Πυροβολικού και αεροσκαφών. Τα ‘’ στούκας’’ όμως τώρα πετούν τόσο χαμηλά, ώστε ακόμη και σήμερα οι λίγοι εναπομείναντες στη ζωή πολεμιστές να θυμούνται, ότι έβλεπαν τα πρόσωπα των πιλότων.
Τα γερμανικά τμήματα ξεκινούν αλλά καθηλώνονται ξανά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Από τις δώδεκα μέχρι τις δύο το μεσημέρι πενήντα εχθρικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τις θέσεις της Πυροβολαρχίας του Λοχαγού Κυριακίδη, ο οποίος ευρισκόμενος εντός του Κέντρου Διευθύνσεως Πυρός με τον Ανθλγό Βλάχο, καταπλακώθηκαν από τις βόμβες και έχασαν τη ζωή τους. Η γερμανική διοίκηση από τις απογευματινές ώρες της ιδίας ημέρας θέτει σε εφαρμογή, σχέδιο παρακάμψεως των οχυρών, από την κοιλάδα του Στρούμνιτσα ποταμού, προς τη λίμνη Δοϊράνη.
Το βράδυ η 2η τεθωρακισμένη γερμανική Μεραρχία φθάνει σταΕλληνο-Γιουγκοσλαβικά σύνορα. Τρίτη 8 Απριλίου, οι Γερμανοί, παρά τους από εδάφους και αέρος σφοδρούς βομβαρδισμούς, αποτυγχάνουν για ακόμη μία φορά.
Τετάρτη 9 Απριλίου, στις πέντε το απόγευμα, εμφανίζονται Γερμανοί αγγελιόφοροι προ του υψώματος Ούσιτα και γνωρίζοντας ότι είχε υπογραφεί η συνθηκολόγηση με την Ελληνική Κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, απαιτούν την παράδοση του οχυρού.
Ο Διοικητής του «Συγκροτήματος Ρούπελ» Ταγματάρχης Δουράτσος αποστέλλει τον Ανθ/λγό Δαμιανό από το ύψωμα Οούσιτα με εντολή, όπως επακριβώς αναγράφεται στην έκθεση πολεμικής δράσης του, της 12 Αυγούστου 1941 να διαμηνύσει στον Γερμανό Αξιωματικό τα εξής:
Πρώτο «Τα οχυρά παραδίδονται μόνον όταν κυριευθώσιν παρά του αντιπάλου».
Δεύτερο «Τοιούτων διαταγών περί ανακωχής στερούμεθα παρά των ιεραρχικώς προϊσταμένων μας αρχών».
Τρίτο «Διαταγάς λαμβάνομεν και εκτελούμεν μόνον τας προερχομένας εκ των προϊσταμένων μας αρχών».
Τέταρτο «Ο αγών θα συνεχισθεί. Πάσα δε απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί ».
Στις 23.30 λαμβάνει τηλεφωνικά και κατόπιν και εγγράφως διαταγή, με την οποία εξουσιοδοτείται ο Ταγματάρχης Δουράτσος για την υπογραφή συμφώνου καταπαύσεως των εχθροπραξιών. Αμέσως καλεί σε συγκέντρωση τους διοικητές των Λόχων, όπου αποφασίζεται ομόφωνα η παραμονή στο οχυρό και η συνέχιση του αγώνα.
Όμως ύστερα από επικοινωνία με τους προϊσταμένους του και αφού έλαβε πλήρη εικόνα της καταστάσεως από την οποία διαπιστώθηκε το άσκοπο των παραπέρα θυσιών, λαμβάνεται η απόφαση συμμορφώσεως προς τις διαταγές των προϊσταμένων του.
Την 10 Απριλίου, στις 06.00 το πρωί μεταβαίνει ο Τ/χης Δουράτσος προς συνάντηση Γερμανού Αξιωματικού, ο οποίος αφού τον συγχαίρει για την ηρωική αντίσταση του ζητά την παράδοση του οχυρού.
Ο Τ/χης Δουράτσος αξιώνει «ουδείς Γερμανός να εισέλθει στο οχυρό προ της αναχωρήσεως των Ελλήνων μαχητών» και το αίτημα, μετά από λίγο, γίνεται αποδεκτό από τους Γερμανούς. Την 11.00 ώρα αφού οι ηρωικοί μαχητές απένειμαν τιμές προς τους πεσόντες, κινήθηκαν πεζοί μέσω Σιδηροκάστρου στις Σέρρες.
Κατά την κίνησή τους Γερμανικό τμήμα στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Στρυμόνα, τους απέδωσε τιμές και οι Έλληνες ήρωες ανταπέδωσαν τον χαιρετισμό.
Εκ της δυνάμεως του οχυρού Ρούπελ, οι απώλειες από Ελληνικής πλευράς ήταν 44 νεκροί και 38 τραυματίες.
Από γερμανικής πλευράς οι ακριβείς απώλειες δεν έγιναν γνωστές, επληρώθησαν όμως τρία νεκροταφεία στην περιοχή του Προμαχώνα, το δε 125 Σύνταγμα Επίλεκτων που επιτέθηκε στο Ρούπελ, τέθηκε εκτός μάχης και αποσύρθηκε για ανασυγκρότηση.
Οι απώλειες των Γερμανών κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των Οχυρών από 6-10 Απριλίου 1941, έφτασαν σε 555 νεκρούς, 2134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους, σύμφωνα με Γερμανικές πηγές.»
Τμήμα ειδήσεων defenecenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου