Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Η Ρωσία μπλόκαρε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταδίκη της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία
















Με την άσκηση βέτο η Ρωσία μπλόκαρε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο επικρίνεται η ηγεσία των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας για τις προκλητικές δηλώσεις τους σχετικά με την έναρξη μεγάλης επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου. Στο ίδιο ψήφισμα υπήρχε ταυτόχρονη καταδίκη της πρόσφατης αναζωπύρωσης της βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσία μόλις έχει μπλοκάρει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνούμενη να συμπεριληφθεί σε αυτό η καταδίκη των πρόσφατων προκλητικών δημόσιων δηλώσεων από τους αυτονομιστές» είπε ένας διπλωμάτης του στο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η καταδίκη αφορούσε τις δηλώσεις του ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες δεν επιθυμούν συμβιβασμό και ότι αποφάσισαν να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου, ενώ σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την Ντεπάλτσεβε, μία πόλη βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, τις επόμενες μέρες. Η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα.

Η Βρετανία η οποία είχε τη διπλωματική πρωτοβουλία πρότεινε να υπάρξει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απηχεί την καταδίκη της επίθεσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν μαζί με την έκκληση για έρευνα σχετικά με τις επιθέσεις στη Μαριούπολη, αλλά η Ρωσία το απέρριψε, δήλωσαν επίσης διπλωματικές πηγές. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτούν ομόφωνη έγκριση και η Ρωσία με δικαίωμα βέτο όπως και τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του ΟΗΕ μπορούν να τις μπλοκάρουν.

Νωρίτερα από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ο Μπαν Κι –μουν «καταδικάζει απερίφραστα τη επίθεση με ρουκέτες στην πόλη της Μαριούπολης, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από εκατό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου