Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Η Τουρκία "ροκανίζει" τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς καμία αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση...




Με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών τα επαγγελματικά σκάφη των γειτόνων μας ψαρεύουν μαζικά πλέον και σε αποστάσεις μικρότερες ακόμη και των 500 μέτρων από τις ελληνικές ακτές

Γράφει ο Μανόλης Γαλάνης

Κραυγή αγωνίας από τους ψαράδες των νησιών του Αιγαίου για την εισβολή ολόκληρου του τουρκικού αλιευτικού στόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς οι τούρκοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι λιμενικές αρχές της χώρας μας έχουν ρίξει το επιχειρησιακό τους βάρος στην αντιμετώπιση του πρωτοφανούς μεταναστευτικού κύματος που σαρώνει ιδιαίτερα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κλιμακώνεται λαμβάνοντας διαστάσεις οικονομικής και εθνικής απειλής.

Με συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, τα επαγγελματικά σκάφη των γειτόνων μας ψαρεύουν μαζικά πλέον σε απόσταση μικρότερη ακόμη και των 500 μέτρων από τις ελληνικές ακτές, αφού το διάστημα αυτό το Λιμενικό έχει επιφορτιστεί αποκλειστικά με τον έλεγχο και την διαχείριση των εξ ανατολών μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για την κορύφωση ενός φαινομένου που διαδραματίζεται όλα αυτά τα χρόνια στο Αιγαίο και έχει γίνει ευρέως γνωστό ως «η μάχη της τσιπούρας», ιδιαίτερα στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, με τους Τούρκους να επιχειρούν συστηματικά να ρίχνουν τα δίχτυα τους παράνομα σε ελληνικά νερά και τους Έλληνες λιμενικούς να προσπαθούν απλά να τους απωθήσουν!

Τα νέα δεδομένα, στη μάχη του ψαριού στο Αιγαίο, φέρνουν σε δυσχερέστατη θέση τους Έλληνες επαγγελματίες ψαράδες, ωθώντας τους σε οικονομικό στραγγαλισμό, δεδομένου ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί τους σαρώνουν κυριολεκτικά το απόθεμα των ψαριών που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά. Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη δράση των τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων καταστροφών στα δίχτυα που έχουν ρίξει οι Έλληνες ψαράδες, με αποτέλεσμα να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκαταστήσουν τις φθορές.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τι συμβαίνει στο Αιγαίο και το «καθεστώς» που αργά αλλά σταθερά επιβάλουν οι τούρκοι που «ροκανίζουν» τα ελληνικά χωρικά ύδατα (και όχι απλά τα ψάρια του Αιγαίο) είναι όσα καταγγέλλει ο Κώστας Σαρούκος, πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων Μέσης και Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, «Ο Ποσειδώνας».

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Οι τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Όπως τους βλέπουμε είναι ικανοί να ψαρεύουν ακόμα και πάνω στα νησιά μας. Δεν μας υπολογίζουν καθόλου πια».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρούκος, «προχθές, οι τουρκικές μηχανότρατες ψάρευαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου και την ίδια ώρα οι τούρκοι με τις μηχανότρατές τους είχαν ζώσει το Φαρμακονήσι».
Η εικόνα αυτή παρατηρείται σε όλα τα νησιά του Αιγαίο, μέχρι την ακτογραμμή στον Έβρο, γεγονός που, εκτός από την προφανή οικονομική ζημιά για τους Έλληνες επαγγελματίες ψαράδες, έχει και προφανή εθνική διάσταση, με τον Καλύμνιο ψαρά να ξεσπά:

«Είναι ταπείνωση για εμάς να βλέπουμε τους τούρκους να ψαρεύουν δίπλα στα σπίτια μας ανενόχλητοι και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Πρέπει να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας και τα ψάρια μας».

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου