Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Ισημερινός: Ηφαίστειο απειλεί 325.000 ανθρώπους















Ένα ενεργό ηφαίστειο στο Εκουαδόρ, με την ονομασία Κοτοπάξι, απειλεί τις ζωές και τις περιουσίες 325.000 ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπό το φόβο της αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1877, ωστόσο η πρόσφατη έκρηξη του Σαββάτου θα μπορούσε να επηρεάσει κατοίκους στις γύρω πόλεις σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.

Παρά το ότι δεν έχει πραγματοποιήσει μεγάλη έκρηξη για περισσότερα από 100 χρόνια, το Κοτοπάξι είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο του Ισημερινού και το δεύτερο ψηλότερο, στα 5.791 μέτρα.

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν εκτοξεύθηκε στάχτη σε ύψος δέκα χιλιομέτρων.

Η Μαρία ντελ Πιλάρ Κορνέχο, αξιωματούχος φυσικών καταστροφών της χώρας, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της εκτόξευσης στάχτης από το ηφαίστειο εξαρτώνται από τους ανέμους της περιοχής.

Μετά την αρχική δραστηριότητα, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πλαγιές του Κοτοπάξι και ο Κορέα εξέδωσε απαγόρευση στην αναφορά πληροφοριών που δεν προέρχονται από επίσημες πηγές.

Ο Κορέα ισχυρίζεται πως αυτή η απαγόρευση στον Τύπο έγινε για να εγγυηθεί η ασφάλεια των πολιτών γύρω από το ηφαίστειο.

Σύμφωνα με το διάταγμα 755, οι δημοσιογράφοι οφείλουν να χρησιμοποιούν πληροφορίες που προέρχονται από επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Ασφαλείας.

«Το πιο σημαντικό είναι να μη δημιουργηθεί περιττός πανικός στον πληθυσμό, και όχι να δημιουργηθεί μία υπερβολική και αδικαιολόγητη ηρεμία», δήλωσε ο Φερνάντο Αλβαράδο, Υπουργός Επικοινωνιών της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου