Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Προϊστορικά πλάσματα ζουν ανάμεσά μας!



Επιστημονικές μελέτες μάς λένε ότι το ανθρώπινο είδος υπάρχει από πολύ παλιά. Αλλά βεβαίως δεν είμαστε και οι αρχαιότεροι στον πλανήτη! Υπάρχουν άλλοι, παλαιότεροι οργανισμοί που επιβιώνουν στις μέρες μας...

Αν είστε σαν τα περισσότερα παιδιά, σίγουρα θα ξέρετε τα τελευταία νέα για τα καινούργια γκατζετάκια που κυκλοφορούν στην αγορά, τα βιντεοπαιχνίδια που πουλάνε περισσότερο, τα «έξυπνα» τηλέφωνα που γίνονται ακόμη... εξυπνότερα. Τι ξέρετε, όμως, για τη φύση και το παρελθόν της; Έχετε αναλογιστεί ότι υπάρχουν δέντρα αρκετών εκατοντάδων ετών; Μερικά, μάλιστα, μπορεί να είναι χιλιάδων ετών!



Το ξιφόσουρο κάνει βόλτα στους αιώνες



Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα βρουν απολιθώματα που θα τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ηλικία κάθε είδους. Πάντως, με βάση τα έως τώρα ευρήματα, συμφωνούν μεταξύ τους πως το αρχαιότερο ζώο που επιβιώνει έως τις μέρες μας είναι το ξιφόσουρο. Κάποιοι το αποκαλούν και βασιλικό κάβουρα, αλλά δεν είναι κάβουρας. Πρόκειται για ένα θαλάσσιο αρθρόποδο που σχετίζεται με το σκορπιό, την αράχνη και έναν εξαφανισμένο οργανισμό, τους τριλοβίτες. Τα ξιφόσουρα του καιρού μας διαφέρουν ελάχιστα από τους προγόνους τους, που πρωτοεμφανίστηκαν στη Γη πριν από 445 εκατομμύρια χρόνια. Και αν αυτό δε σας λέει πολλά, δείτε το και αλλιώς: τα παλαιότερα πολυκυτταρικά ζώα που βρέθηκαν σε απολίθωμα έχουν ηλικία περίπου 600 εκατομμυρίων ετών. Τα περισσότερα είδη ζώων συνήθως επιβιώνουν για μερικά εκατομμύρια χρόνια και έπειτα εξαφανίζονται από τη Γη. Για παράδειγμα, ο Τυραννόσαυρος Rex, ένας από τους μεγαλύτερους και φοβερότερους δεινόσαυρους, έζησε στη Γη περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια. Το είδος μας, ο Homo Sapiens*, υπάρχει μόνο 250.000 χρόνια! Τα ξιφόσουρα, όμως, υπάρχουν πάνω από 450 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή τα 3/5 του χρόνου από τότε που υπολογίζεται ότι άρχισαν να υπάρχουν ζώα στον πλανήτη. Δεν είναι εκπληκτικό, αξιοπερίεργο και αξιοθαύμαστο; Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η μακροβιότητα του ξιφόσουρου οφείλεται στο απλό αλλά αποτελεσματικό ανοσοποιητικό του σύστημα.

Το τζίνγκο κάνει ακροβασίες στον αέρα



Στο φυτικό βασίλειο, το παλαιότερο είδος που επιβιώνει έως σήμερα είναι το δέντρο τζίνγκο, γνωστό και ως τζίνγκο μπιλόμπα. Είναι φυλλοβόλο, φτάνει σε ύψος τα 35 μέτρα και οι καρποί του έχουν ασημένιο χρώμα και δυσάρεστη οσμή. Από το δέντρο χρησιμοποιούνται κυρίως τα μεγάλα πλατιά φύλλα του, τα οποία, ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, θεωρείται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και κυρίως ότι βοηθούν στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Από τα απολιθώματα τζίνγκο που έχουν βρεθεί υπολογίζεται ότι το δέντρο πρωτοεμφανίστηκε στη Γη πριν από περίπου 270 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες αποδίδουν την αντοχή του στο χρόνο τόσο στην ικανότητά του να σχηματίζει βλαστούς και ρίζες στον αέρα όσο και στο ξύλο του, που δεν προσβάλλεται από τα έντομα.


Βακτήρια τα υπερανθεκτικά



Μπορεί το ξιφόσουρο να παίρνει το πρώτο βραβείο μακροζωίας στον ζωικό κόσμο και το τζίνγκο μπιλόμπα να είναι το αρχαιότερο είδος στον φυτικό κόσμο, αλλά τα απολιθώματα περιέχουν ακόμη πιο... ηλικιωμένα ευρήματα: ορισμένα βακτήρια έχουν ζωή δισεκατομμυρίων χρόνων. Για παράδειγμα, τα κυανοβακτήρια -η γνωστή γαλαζοπράσινη άλγη που έχει σωθεί έως τις μέρες μας- υπάρχουν στη Γη πάνω από 3 δισεκατομμύρια χρόνια!

Καμιά φορά τα ξιφόσουρα, τα κυανοβακτήρια ή τα τζίνγκο αποκαλούνται «ζωντανά απολιθώματα», επειδή είναι όμοια στην εμφάνιση με τα απολιθώματα των προγόνων τους.

* Homo Sapiens στα Λατινικά και Εχέφρων Άνθρωπος στα Ελληνικά αποκαλείται στην επιστημονική γλώσσα το ανθρωποειδές που διαθέτει γνώση, σοφία, εξυπνάδα, νοημοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου