Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ισπανία για παραβίαση της κυριαρχίας της στο Γιβραλτάρ



Ενα σκάφος και ένα ελικόπτερο των Ισπανών τελωνοφυλάκων καταδίωξαν εμπόρους ναρκωτικών μέχρι μια παραλία του Γιβραλτάρ προκαλώντας την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης που κατήγγειλε «σαφή παραβίαση» της κυριαρχίας της.

Η καταδίωξη ξεκίνησε από τα στενά του Γιβραλτάρ που χωρίζουν το Μαρόκο από την Ισπανία και κατέληξε τα ξημερώματα στο Σάντι Μπέι.

Την ώρα που έφθαναν στην ακτή οι λαθρέμποροι πέταξαν στη θάλασσα το φορτίο τους και εγκατέλειψαν το σκάφος τους.

Το ισπανικό ελικόπτερο πετούσε χαμηλά επάνω από το σκάφος των λαθρεμπόρων και το σκάφος της ακτοφυλακής έριξε στη θάλασσα λέμβο η οποία έφθασε μέχρι την ακτή, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες.

Στη συνέχεια επενέβη η αστυνομία του Γιβραλτάρ, η οποία συνέλαβε δύο από τους υπόπτους, ενώ ο τρίτος διέφυγε.

«Είναι απολύτως απαράδεκτη και παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η είσοδος στα ύδατά μας χωρίς ειδοποίηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αν και οι αρχές του Γιβραλτάρ συνεργάζονται συχνά με τις ισπανικές αρχές, δεν έχει προβλεφθεί συγκεκριμένη διαδικασία σε περίπτωση τέτοιων περιστατικών, ενώ συχνές είναι οι εντάσεις όταν οι Ισπανοί τελωνοφύλακες αναλαμβάνουν δράση στα ύδατα του Γιβραλτάρ, την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Η διακίνηση του χασίς από το Μαρόκο κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου