Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Δεύτερη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης




















Η ελληνική ομάδα Pandora παρουσίασε το αυτόνομο ρομπότ-όχημά της προορισμένο να επεμβαίνει σε πεδία καταστροφής και να διασώζει επιζώντες, εντυπωσίασε και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό που έγινε στην Κίνα

Το αργυρό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Robocup Resue 2015, που έγινε στην πόλη Χεφέι της Κίνας, κατέκτησε η ερευνητική ομάδα ρομποτικής Pandora του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα Pandora διαγωνίσθηκε στην κατηγορία αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων και πήρε τη 2η θέση στο διαγωνισμό που έγινε στο Hefei της Κίνας. Στον τελικό ισοβάθμησε σχεδόν με την ομάδα Hector του πανεπιστημίου του Darmstadt και πλησίασε βαθμολογικά πολύ κοντά στην κορυφή.









Στόχος του διαγωνισμού, που συγκεντρώνει συμμετοχές από τους χώρους της Ρομποτικής, της Μηχατρονικής, των Ευφυών Συστημάτων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι η ανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων ρομποτικών οχημάτων, τα οποία μπορούν να πλοηγούνται σε χώρους όπου έχουν υποστεί καταστροφή και να ανιχνεύουν επιζώντες.






Η ερευνητική ομάδα ρομποτικής Pandora του ΑΠΘ συστάθηκε το 2007. Σήμερα, απαρτίζεται από τον Αν. Καθηγητή Λουκά Πέτρου, τον Επίκ. Καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη, τον Επίκ. Καθηγητή Χαράλαμπο Δημούλα, τον Δρ. Εμμανουήλ Τσαρδούλια, καθώς και από 22 προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ.

Στον διαγωνισμό RoboCup Rescue, η ομάδα Pandora είχε συμμετάσχει στο παρελθόν τέσσερις φορές (2008, 2009, 2011, 2013) και είναι η δεύτερη φορά που κατακτά τη 2η θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου