Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Παραιτήθηκε από Υπουργός Οικονομικών o Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτηση του στο Twitter.


H απόφαση αυτή ουσιαστικά αποτελεί αποπομπή κι όχι παραίτηση, κάτι που φαίνεται και από την ανακοίνωση του ίδιου. Εκεί αφήνει αιχμές και κατά του Αλ. Τσίπρα καθώς τονίζει ότι οι εταίροι είναι αυτοί που απαίτησαν να φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης στην ανακοίνωση αναφέρει με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο και χρησμοποιώντας εισαγωγικά σε συγκεκριμένες λέξεις και αποσιωπητικά ότι: «Μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις».

Είναι εμφανής η δυσαρέσκεια του κ. Βαρουφάκη και προς τους εταίρους αλλά και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό που αποδέχθηκε το αίτημα των ξένων για αποπομπή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Στ. Θεοδωράκης είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να βγάλει από την ομάδα διαπραγμάτευσης τον κ. Βαρουφάκη προκειμένου να υπάρξει μια εθνική σύμπνοια.

Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού να «παραιτήσει» τον κ. Βαρουφάκη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση κάνει μια κίνηση καλής θέλησης προς τους δανειστές ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση πιο εύκολη και να υπάρξει μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.

Οι σχέσεις του κ. Βαρουφάκη με τους εταίρους ήταν κάκιστες, ουσιαστικά ανύπαρκτες από το Eurogroup της Ρίγας, κάτι που καθιστούσε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.

Μένει να δούμε ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης και των καυτών θεμάτων της οικονομίας με ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι να είναι αυτά του κ. Τσακαλώτου και του κ. Σταθάκη ή ακόμη και αναβάθμιση της κ. Βαλαβάνη.

Ολη η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει τα εξής:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.
Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.
Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

ANNOUNCEMENT BY THE MINISTER OF FINANCE, Mr YANIS VAROUFAKIS

The referendum of 5th July will stay in history as a unique moment when a small European nation rose up against debt-bondage.

Like all struggles for democratic rights, so too this historic rejection of the Eurogroup’s 25th June ultimatum comes with a large price tag attached. It is, therefore, essential that the great capital bestowed upon our government by the splendid NO vote be invested immediately into a YES to a proper resolution – to an agreement that involves debt restructuring, less austerity, redistribution in favour of the needy, and real reforms.

Soon after the announcement of the referendum results, I was made aware of a certain ‘preference’ by some Eurogroup participants, and assorted ‘partners’, for my... ‘absence’ from its meetings; an idea that the Prime Minister judged to be potentially helpful to him in reaching an agreement. For this reason I am leaving the Ministry of Finance today.

I consider it my duty to help Alexis Tsipras exploit, as he sees fit, the capital that the Greek people granted us through yesterday’s referendum.

And I shall wear the creditors’ loathing with pride.

We of the Left know how to act collectively with no care for the privileges of office. I shall support fully Prime Minister Tsipras, the new Minister of Finance, and our government.
The superhuman effort to honour the brave people of Greece, and the famous OXI (NO) that they granted to democrats the world over, is just beginning.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου