Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ανακαλύφθηκε ασυνήθιστο πενταπλό αστρικό σύστημα

Βρετανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα «εξωτικό» σύστημα που περιλαμβάνει πέντε άστρα-ήλιους. Περίπου το ένα τρίτο των αστρικών συστημάτων που έχουν ανακαλυφθεί, διαθέτουν πάνω από ένα άστρο, όμως η ανακάλυψη ενός πενταπλού αστρικού συστήματος συνιστά κάτι πολύ σπάνιο.

Μάλιστα, πρόκειται για το πρώτο σύστημα που βρέθηκε να περιέχει δύο διπλά άστρα, δηλαδή δύο ζεύγη στα οποία το ένα άστρο περιοδικά επισκιάζει το άλλο (έκλειψη μεταξύ άστρων).


Εικόνα: Καλλιτεχνική εντύπωση. Μικρότερες τροχιές δεν παρουσιάζονται σε κλίμακα σε σχέση με το μεγαλύτερο τροχιά, όπως οι δυαδικές συστατικά θα κλείσει πολύ μαζί για να διακρίνει. Οι εικόνες και κύριο θέμα είναι να κλίμακα, μαζί με την εικόνα του Ήλιου για σύγκριση. Το μπλε διακεκομμένη γραμμή σηματοδοτεί την τροχιακή διαδρομή των δύο ζεύγη των άστρων. Το πέμπτο αστέρι, η θέση των οποίων είναι αβέβαιο, είναι προς τα δεξιά του αριστερού ζεύγους. (Εικόνα και λεζάντα πίστωσης: Marcus Lohr).

Η ανακάλυψη, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics» (Αστρονομία και Αστροφυσική), έγινε από ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Μάρκους Λορ του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας και ανακοινώθηκε σε συνέδριο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Ουαλία.


 


Τα δύο άστρα του ενός ζεύγους κινούνται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ενώ τα δύο άστρα του άλλου ζευγαριού απέχουν πολύ περισσότερο (περίπου 3 εκατ. χλμ). Τα δύο ζευγάρια απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 21 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Ένα πέμπτο άστρο εντοπίσθηκε σε απόσταση 2 δισ. χιλιομέτρων από το δεύτερο ζεύγος.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα πέντε άστρα είναι βαρυτικά «μπλεγμένα», έτσι ώστε να απαρτίζουν ένα ενιαίο αστρικό σύστημα, σε απόσταση περίπου 250 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού της Μεγάλης Αρκτου.
Όλα τα άστρα είναι μικρότερα και πιο κρύα από τον Ήλιο μας.

Παραμένει άγνωστο, προς το παρόν, αν υπάρχουν πλανήτες σε αυτό το ασυνήθιστο αστρικό σύστημα, κάτι που δεν αποκλείεται. Οι τυχόν κάτοικοι σε αυτούς τους πλανήτες κατά καιρούς θα βλέπουν πέντε ήλιους στον ουρανό τους!

Η Lucian Rudaux Γαλλίδα καλλιτεχνική αστρονόμος το 1930 σ ένα πίνακα ζωγραφικής μας δείχνει πως θα ήταν σ έναν πλανήτη με περισσότερους από έναν ήλιο:


ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου