Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Οι Γερμανοί γύρισαν πίσω Έλληνες τουρίστες λόγω ταυτότητας


Η ελληνική ταυτότητα πρέπει να ανανεώνεται


Τυχαία ή με δόλο έγινε η κίνηση αυτή από τις γερμανικές Αρχές, λόγω της κατάστασης στη χώρα μας και εν γένει στην «κόντρα» που υπάρχει με το γερμανικό κράτος αναφορικά με το οικονομικό ζήτημα. Ουδείς γνωρίζει, ωστόσο αυτό χρησιμοποίησαν ως «δικαιολογία» οι γερμανικές Αρχές αρνούμενες να επιυτρέψουν την είσοδο δύο Ελλήνων στη χώρα, εξαντλώντας ξαφνικά το «γράμμα του νόμου».

Προς ενημέρωση όλων των ταξιδιωτικών γραφείων, το TravelDailyNews έκανε ρεπορτάζ και επιβεβαίωσε ότι οι ελληνικές ταυτότητες μετά την 15ετία από την έκδοσή τους ουσιαστικα λήγουν, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν αναφέρεται επάνω στις ταυτότητες (το αναφέρει όμως το site της ΕΛ.ΑΣ), όπως σε άλλα κράτη π.χ. στις Κυπριακές.

Επίσης, στο σχετικό link της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να δείτε τι ισχύει για τις ελληνικές ταυτότητες και το γεγονός ότι δεν αναφέρεται πουθενά η λήξη τους.

Παρόλα αυτά, ο νόμος αναφέρει ότι μετά το πέρας 15ετίας από την έκδοση της ταυτότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο, φυσικά ακόμα και αν έχει λατινικούς χαρακτήρες. Οι ταυτότητες λοιπόν με λατινικούς χαρακτήρες που έχουν εκδοθεί στις αρχές του 2000 δεν ισχύουν ως ταξιδιωτικά έγγραφα. Μέχρι στιγμής αυτό δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στους Έλληνες που ήθελαν να ταξιδέψουν μέσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ξαφνικα σήμερα, οι γερμανικές Αρχές τηρούν κατά γράμμα το νόμο, ελέγχοντας λεπτομερώς όλες τις ταυτότητες και στέλνωντας πίσω Έλληνες τουρίστες.

Συγκεκριμένα, το Αρθρο 55 N. 3585/2007 αναφέρει τα σχετικά για τον τύπο των δελτίων ταυτότητας, καθώς και τα θέματα που αφορούν την αντικατάσταση τους. Παραθέτουμε αυτούσιο το κομμάτι για τις αστυνομικές ταυτότητες. 3. Στο άρθρο 4 του ν.δ. 127/1969 (ΦΕΚ 29/Α`) προστίθενται παράγραφοι 3 και 4 ως εξής:“3. Ο χρόνος ισχύος των δελτίων ταυτότητας ορίζεται σε δεκαπέντε (15) έτη από την ημερομηνία έκδοσης τους. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ο χρόνος αυτός δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις να παρατείνεται μέχρι δύο (2) έτη.4. Δελτία ταυτότητας των οποίων η ισχύς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχει λήξει αντικαθίστανται σταδιακά μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, ανάλογα με το χρόνο έκδοσης τους. Μέχρι την αντικατάσταση τους τα ως άνω δελτία ταυτότητας θεωρούνται ως ισχυρά.

Ο ακριβής χρόνος της σταδιακής αντικατάστασης των ανωτέρω δελτίων ταυτότητας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Όμως, παραπάνω, ο νόμος αναφέρει ότι οι ταυτότητες ναι μεν πρέπει να αντικατασταθούν μέσα σε ένα χρόνο, ενώ αυτό το χρονικό διάστημα ισχύουν κανονικά.

Το θέμα είναι ότι ήδη έχουν γυρίσει πίσω δύο τουρίστες όπως μας ανέφερε ο Απόστολος Καραφίλης, διευθύνων σύμβουλος του Sky Lines - Euroski Club. «Σήμερα γύρισαν πίσω από το Μόναχο δύο πελάτες μας, που, αφού τους έγινε έλεγχος στις ταυτότητές τους, τους απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα με τη δικαιολογία ότι έχουν λήξει οι ταυτότητές τους.»

Traveldailynews.gr
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου