Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η Τουρκία αγοράζει πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου για την κυπριακή ΑΟΖ!

ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ Η ΑΖΕΡΙΚΗ (ΤΟΥΡΚΙΚΗ) SOCAR – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΗΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΔΕΣΦΑ

Στην ύψιστη πρόκληση προχωρά η Άγκυρα η οποία ετοιμάζει αγορά πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου για να την τοποθετήσει στο νότιο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα έχει προσεγγίσει ξένες διεθνείς εταιρείες για να μεταφέρουν πλατφόρμα τους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ώστε να αρχίσει έρευνες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τουρκική κυβέρνηση έχει έλθει σε επαφή με δυο τουλάχιστον εταιρείες, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά. Και τούτο γιατί προφανώς δεν θα ήθελαν να μπλέξουν σε μια πολιτική διελκυστίνδα ενώ έχουν υπολογίσει και την αντίδραση της Λευκωσίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν. Να το πούμε απλά. Θα πρόκειται για μια εντελώς παράνομη ενέργεια και η εταιρεία που θα το πράξει κινδυνεύει να χάσει ότι επενδύσει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την εξέλιξη αυτή, η Τουρκία προχωρεί στην επιλογή της αγοράς δικής της πλατφόρμας, από τη στιγμή μάλιστα που η τιμή δεν είναι απαγορευτική ( 100-150 εκατομμύρια ευρώ). Για το σκοπό αυτό φαίνεται, αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, έχει έλθει σε επαφή και με το Αζερμπαϊτζάν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με την κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR.Ναι πρόκειται για την ίδια εταιρεία που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επέλεξε για αγοραστή του ΔΕΣΦΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αζέροι είναι Τούρκοι και με την επιλογή του ΤΑΠ κατόπιν εντολών της Ουάσιγκτον οι Α.Σαμαράς και Ε.Βενιζέλος κατέστησαν την χώρα έρμαιο και όμηρο των δύο τουρκικών κρατών.

Οι κινήσεις αυτές, δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της και τους εφαρμόζει βήμα προς βήμα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο από την περασμένη Δευτέρα έχει εισέλθει στη θαλάσσια περιοχή της χώρας, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε σε σεισμογραφική αποτύπωση του ενεργειακού πλούτου μεγάλων τμημάτων των τεμαχίων 1,2,3 και 9.

Εάν όντως η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή αγορά πλατφόρμας και τη μεταφέρει νοτίως του νησιού εντός των κυπριακών τεμαχίων, τότε ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή, αλλά κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου. Είναι δε πρόδηλο πως η αποτροπή μιας τόσο σοβαρής και εν πολλοίς επικίνδυνης εξέλιξης εξαρτάται από τις κινήσεις που θα γίνουν από τη Λευκωσία σε αυτή τη φάση και όχι αργότερα. Η Λευκωσία έχει επενδύσει στην Ε.Ε. και το τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει ότι διαθέτει στηρίγματα εντός της Ε.Ε.

Έχει επενδύσει και σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, οι οποίες για δικούς τους λόγους δεν θα ήθελαν ανατροπή των στρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια στιγμή η Ρωσία είναι πανέτοιμη να βοηθήσει ενεργά την Κύπρο όπως και μόνη αυτή έκανε επί δύο δεκαετίες.

Φυσικά το ερώτημα παραμένει. Γιατί η διεθνής κοινότητα δεν προχωρά σε λήψη μέτρων και κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας και της τουρκικής οικονομίας για την παράνομη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, για την πιθανή σκοτεινή κατάρριψη-όπως φαίνεται και από τις ιατροδικαστικές δηλώσεις- του Diamond, και για τις έρευνες που παρανόμως πραγματοποιεί στην ΑΟΖ στην Ν.Κύπρο το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros.

H λαλίστατη Ουάσιγκτον όταν πρόκειται για γεωπολιτικούς της αντιπαλους όπως η Μόσχα παραβιάζοντας τους κανόνες της λογικής και παρουσιάζοντας το άσπρο-μαύρο, προσπαθεί να στρέψει όλον τον πλανήτη εναντίον της μόνης υπερδύναμης που μππορεί να σταθεί εμπόδιο στην ηγεμονία της. Στην περίπτωση της Κύπρου δεν τολμά να κινηθεί εναντίον της Τουρκίας, παρά την αντιπάθεια που τρέφει το αμερικανικό κατεστημένο στον Ρ.Τ.Ερντογάν γιατί η Τουρκία είναι πολύ σημαντικό μέγεθος για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο Ελληνισμός πρέπει να κινηθεί μόνος του και γρήγορα, κανείς δεν θα μας πάρει στα σοβαρά εάν δεν κάνουμε «φασαρία».

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου