Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Έρευνα της NASA αποκαλύπτει ότι η Αφροδίτη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια μπορούσε να υποστηρίξει ζωή!

















Η Αφροδίτη δεν είναι και το καλύτερο μέρος που θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος, καθώς στην επιφάνεια της επικρατούν "τοξικές" συνθήκες που αποτρέπουν την ανάπτυξη και την επιβίωση οποιασδήποτε μορφής ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με μία έρευνα της NASA που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η "αρχαία" Αφροδίτη δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είναι σήμερα και το πιθανότερο είναι ο άνθρωπος να μπορούσε να επιβιώσει στην επιφάνεια της (αν και ίσως να τον προβλημάτιζε το λίγο παραπάνω κρύο)...






Η Αφροδίτη που γνωρίζουμε διαθέτει στην ατμόσφαιρα της 90 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σύγκριση με τη Γη, ενώ σύννεφα θεϊκού οξέος και θερμοκρασίες που υπερβαίνουν στην επιφάνεια της τους 460 βαθμούς Κελσίου, την καθιστούν ένα μάλλον... αφιλόξενο μέρος για τη ζωή (ακόμη και ρομποτικά rovers δυσκολεύονται να αντέξουν στην επιφάνεια της). 


Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα που έτρεξε το ινστιτούτο Goddard της NASA, υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλά δισεκατομμύρια χρόνια πριν η Αφροδίτη ενδεχομένως να μοιραζόταν πολλά κοινά στοιχεία με τον πλανήτη μας, ωστόσο κάποιο άγνωστο κατακλυσμιαίο γεγονός οδήγησε τον πλανήτη στο να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο. 
Τα τοπογραφικά δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες φανερώνουν ότι πριν από καιρό η επιφάνεια της Αφροδίτης καλυπτόταν από μία ρηχή θάλασσα. 

Το γεγονός ότι ο ήλιος ήταν 30% πιο αδύναμος πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια, σε συνδυασμό με την υπερβολικά αργή περιστροφή του πλανήτη (μία μέρα στην Αφροδίτη αντιστοιχεί σε 117 γήινες ημέρες) θα δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να δημιουργηθεί στην ατμόσφαιρα της ένα παχύ στρώμα από σύννεφο, που θα έδινε τακτικές βροχές οι οποίες θα μείωναν την θερμότητα του πλανήτη.



Ωστόσο, όταν ο ήλιος αύξησε την ακτινοβολία του με το πέρασμα των ετών, ουσιαστικά η εύθραυστη ισορροπία που υπήρχε στο κλίμα της Αφροδίτης άρχισε να ανατρέπεται σταδιακά, με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας να διασπά τα μόρια νερού που βρίσκονταν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
 Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το υδρογόνο να χαθεί στο διάστημα και να αρχίσουν να δημιουργούνται συνθήκες που παρέπεμπαν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με ραγδαία αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. 
Κάπως έτσι η Αφροδίτη έφτασε να έχει την μορφή που έχει σήμερα...

 Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες της NASA στα μελλοντικά ευρήματα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, το οποίο θα επιχειρήσει να εξερευνήσει μία σειρά από εξωπλανήτες που ενδεχομένως να διαθέτουν τις ίδιες συνθήκες με την Αφροδίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου