Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Ανακαλύφθηκε σε απόσταση μόνο 16 ετών φωτός από τη Γη ο πλανήτης «Βούλκαν» του Σποκ από το «Σταρ Τρεκ»Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη γύρω από το άστρο 40 Eridani A (40 Ηριδανού Α) σε απόσταση μόνο 16 ετών φωτός από τη Γη.Η ιδιαιτερότητα της ανακάλυψης δεν έχει να κάνει τόσο με την εγγύτητα του εξωπλανήτη στο δικό μας ηλιακό σύστημα, όσο με το ότι οι δημιουργοί της σειράς επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ» είχαν εδώ και δεκαετίες προβλέψει ότι ο υποθετικός πλανήτης Βούλκαν, η πατρίδα του διάσημου εξωγήινου Σποκ, αξιωματικού του διαστημοπλοίου «Εντερπράιζ», θα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από αυτό ακριβώς το άστρο, το οποίο είναι ορατό με γυμνό μάτι από τη Γη.

Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, οπότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι εντοπίσθηκε ο «Βούλκαν» εκεί ακριβώς που «έπρεπε» να βρίσκεται και έτσι δικαιώθηκαν οι σεναριογράφοι του «Σταρ Τρεκ».

 


Ο «40 Ηριδανού Α» (επίσημα γνωστός ως HD 26965) είναι ένας πορτοκαλί νάνος με ηλικία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών, λίγο πιο νεαρός, πιο μικρός και πιο ψυχρός από τον Ηλιο μας.

Ο εξωπλανήτης «Βούλκαν» (ή HD 269665b) έχει διπλάσιο μέγεθος και μάζα οκταπλάσια περίπου της Γης, ενώ το έτος του μια πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο του(γύρω από το φωτεινό αστέρι νάνος κατηγορίας K HD 26965 )
 διαρκεί 42 μέρες. 
[Το αστέρι υποδοχής είναι περίπου 6,9 δισεκατομμυρίων ετών, έχει μάζα περίπου 78% του Ήλιου και ακτίνα 87% τόσο μεγάλη.

"Το HD 26965 είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός πολύ διαχωρισμένου τριπλού συστήματος.
 Οι άλλοι δύο σύντροφοι είναι ένας νάνος Μ4 και ένας λευκός νάνος ", δήλωσε ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Bo Ma 

"Αυτό το αστέρι είναι ένα πολύ φωτεινό  αστέρι με απόλυτο μέγεθος V = 4.4. Αυτό το καθιστά το δεύτερο λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό με την ανίχνευση της σούπερ-γης μέχρι τώρα, ακριβώς πίσω από το HD 20794 (V = 4.3). "
Το HD 26965b βρέθηκε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «ταλάντευσης» , που ονομάζεται ακτινική ταχύτητα, από την Έρευνα Πλανήτη Dharma (DPS).]
Επειδή κινείται πολύ κοντά στο μητρικό άστρο του, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καυτός και άρα μάλλον ακατάλληλος να φιλοξενήσει τη συνήθη ζωή (από την άλλη, ο Σποκ ποτέ δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος!).

Η ανακάλυψη από το τηλεσκόπιο DEFT στη νότια Αριζόνα, με επικεφαλής τον αστρονόμο Μπο Μα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, έγινε στο πλαίσιο της έρευνας του ουρανού Dharma Planet Survey και παρουσιάζεται στο περιοδικό «Monthly Notices» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας
.
ΠΗΓΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου