Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Εργάτες αυτοκτονούν όσο η εταιρεία Foxconn τους εκμεταλλεύεται μέχρι τέλους


Εργάτες αυτοκτονούν όσο η εταιρεία Foxconn τους εκμεταλλεύεται μέχρι τέλους

Η Foxconn, που η εμπορική επωνυμία της είναι Hon Hai Precision Industry, στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για τις κακές συνθήκες και την κακομεταχείριση των εργαζομένων της, όπου απασχολεί συνολικά περίπου 1 εκατομ. ανθρώπους. Οι απόπειρες αυτοκτονίας συνεχίζονται εδώ και 5 χρόνια, ακόμη κι αν πολλές από αυτές αποκρύπτονται.







Στα εργοστάσια της Foxconn φτιάχνονται οι συσκευές για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, αλλά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα για τις εταιρείες Apple, Dell, Motorola, Nokia, Nintendo και Sony.



H Foxconn και η Apple βρίσκονται κάτω από μια διαρκώς αυξανόμενη πίεση, λόγω μιας σειράς αυτοκτονιών εργατών το 2010. Τότε 20 εργάτες αυτοκτόνησαν πηδώντας από τα παράθυρα διαφορετικών κτιρίων της εταιρείας.

H Tian Yu το 2010 πήδηξε στο κενό από τον τέταρτο όροφο, και όμως επέζησε. Δούλευε 12 ώρες τη μέρα, 6 μέρες τη βδομάδα, και δεν προλάβαινε ούτε να φάει αν ήθελε να φτάσει τον στόχο της ημέρας κατασκευάζοντας iPod.



Η Foxconn απάντησε εγκαθιστώντας συρματοπλέγματα και μπάρες ασφαλείας στα παράθυρα, και ταυτόχρονα ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών.



Η εταιρεία δεν απασχολεί όμως μόνο ενήλικες. Πριν μερικούς μήνες χρησιμοποίησε και 14χρονους εργάτες, στο πρόγραμμα... πρακτικής άσκησης, οι οποίοι ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο ηλικίας που προβλέπει η εργατική νομοθεσία στην Κίνα, δηλαδή τα 16 έτη.



Ξεκούραση λίγο πριν την επόμενη βάρδια

Εδώ οι άνθρωποι δουλεύουν για 1,5 δολάριο την ώρα, πάνω από 11 ώρες την ημέρα, εισπνέοντας χημικά, και ζουν εσώκλειστοι σε κοιτώνες των 12 ατόμων, σε συνθήκες τρώγλης. Οι εργαζόμενοι με σύμβαση της Apple είναι όλοι πολύ νέοι, διότι η εταιρεία δεν παίρνει υπαλλήλους άνω των 35 ετών. Δουλεύουν σαν στρατιώτες, κάτω από τις διαταγές του ιδιοκτήτη της Foxconn, Terry Gou, o oποίος έχει περιουσία που αγγίζει τα 5.5 δισεκατομμύρια λίρες.



Ο ιδιοκτήτης της Foxconn, Terry Gou

Οι ήδη τραγικά χαμηλές αμοιβές τους μειώνονται αν υποπέσουν σε παραπτώματα: μακριά νύχια, αργοπορία, φαγητό εν ώρα εργασίας, αν καθίσουν στο πάτωμα ή αν μιλούν με τους διπλανούς τους.



Οι συνθήκες αυτές οδηγούν πολλά άτομα στην αυτοκτονία. Χαρακτηριστική δε, είναι η περίπτωση 18χρονου, που μόλις τρεις μήνες μετά την πρόσληψή του διακόπηκε ο μισθός του επειδή έσπασε δύο εργαλεία, ενώ ανέφερε στην αδερφή του ότι η συμπεριφορά των προϊσταμένων του τον ταπείνωνε και πως είτε που θα έφευγε και θα γυρνούσε στην απόλυτη φτώχεια, είτε που θα παρέμενε στον εφιάλτη του.



Τα συρματοπλέγματα για να προληφθούν οι αυτοκτονίες





Ντοκουμέντο, εργάτης λίγο πριν τη μοιραία πτώση

Πήδηξε τελικά στο κενό, και η αδερφή του ενημερώθηκε από την εταιρεία πως πέθανε... ξαφνικά, για ανεξήγητους λόγους. Σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο στο εργοστάσιο, η αδερφή του ξεκίνησε ένα κύμα αντιδράσεων, που ανάγκασε την Foxconn να αλλάξει την αιτία θανάτου σε «πτώση από μεγάλο ύψος».



Ο πατέρας του Ma Xiangqian, που αυτοκτόνησε λόγω της πίεσης στη Foxconn, ζητά δικαίωση για όλους τους εργαζομένους

Ο ιδιοκτήτης αρνείται τα πάντα – ακόμη κι αν διαρρέουν διαρκώς ειδήσεις, που θάβονται γρήγορα, όπως η περίπτωση ενός άντρα που αυτοκτόνησε λόγω της πίεσης έπειτα από 34 ώρες συνεχούς εργασίας...



Κι αν αναρωτιέστε γιατί δεν παραιτούνται, σκεφτείτε πως η Foxconn τους δίνει φαγητό και στέγη, άρα αν παραιτηθείς, χάνεις ακόμη και το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου.

H ημέρα ξεκινά με το άκουσμα του εθνικού ύμνου της Κίνας από τα ηχεία, με το σύνθημα «Σηκωθείτε, χιλιάδες καρδιές με ένα μυαλό», όταν στους τοίχους αναγράφονται συνθήματα όπως το «Να πετυχαίνετε στόχους, εκτός κι ο ήλιος πάψει ν' ανατέλλει». Αν και για τους εργάτες της Foxconn ο ήλιος έπαψε να ανατέλλει εδώ και καιρό...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου