Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Επιστήμονες δημιούργησαν τη πρώτη ηχητική ακτίνα έλξης που μετακινεί αντικείμενα















Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Bristol και του Sussex, σε συνεργασία με την εταιρεία Ultrahaptics, δημιούργησαν τη πρώτη ηχητική ακτίνα έλξης του κόσμου που μπορεί να ανυψώσει και να μετακινήσει αντικείμενα χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα. 

Οι ελκτικές ακτίνες είναι μυστηριώδης ακτινοβολία που μπορεί να αρπάξει και να ανυψώσει αντικείμενα. 


Η έννοια έχει χρησιμοποιηθεί από συγγραφείς της επιστημονικής φαντασίας, και ταινίες ή τηλεοπτικά προγράμματα όπως το Star Trek, αλλά έχει συναρπάσει επιστήμονες και μηχανικούς. 
Οι ερευνητές έχουν πλέον αναπτύξει μια ελκτική ακτίνα που χρησιμοποιεί υψηλής έντασης ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει ένα ηχητικό ολόγραμμα που μπορεί να σηκώσει και να κινήσει μικρά αντικείμενα. 
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συστοιχία 64 μικροσκοπικών ηχείων για να δημιουργήσουν μεγάλης έντασης ηχητικά κύματα.

 


Η ελκτική ακτίνα περιβάλλει ένα αντικείμενο με ήχο και δημιουργεί γύρω του ένα πεδίο δύναμης, ένα είδος ακουστικού ολογράμματος, το οποίο μπορεί -ανάλογα με την ένταση του ήχου που βγαίνει από τα ηχεία- να κρατήσει ένα αντικείμενο αιωρούμενο στον αέρα, να το μετακινήσει ή ακόμη και να το περιστρέψει.
   




Οι ελκτικές ακτίνες έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά από συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας στα βιβλία τους και έγιναν διάσημες από την ταινία «Σταρ Τρεκ».


  

Η δημιουργία της ηχητικής ελκτικής ακτίνας μπορεί μελλοντικά να βρει διάφορες πρακτικές εφαρμογές, όπως για την μεταφορά ευαίσθητων αντικειμένων, χωρίς να υπάρχει επαφή με ανθρώπινα χέρια ή μηχανήματα. Επίσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ιατρική, π.χ. σε μικροχειρουργικά εργαλεία.


Η εταιρεία Ultrahaptics, συνιδρυτής της οποίας είναι ο Σουμπραμαριάν, είναι κορυφαία στον κόσμο στην τεχνολογία της «ανέπαφης αφής», που δημιουργεί την μαγική εμπειρία του να νιώθεις κάτι χωρίς να το αγγίζεις. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature Communications»



ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κίνηση των λίθων με ήχο - Το φαινόμενο της ακουστικής αιώρησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου