Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Συλλογικός νους για ρομπότ από Ρώσους επιστήμονες



Η προσδοκία της δημιουργίας ενός συλλογικού νου (hive mind) για αρμονικό και συντονισμένο έλεγχο πολλών επιμέρους μονάδων αποτελεί μία από τις πολλές κατευθύνσεις προς τις οποίες κινείται η έρευνα πάνω στη ρομποτική τεχνολογία. Πολλοί είναι οι ερευνητές ανά τον κόσμο που εργάζονται πάνω σε αλγορίθμους οι οποίοι επιτρέπουν τη λειτουργία ρομπότ σε «σμήνη», καθώς θεωρείται ότι τα πλεονεκτήματα που παρέχονται είναι πολλά και σημαντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik (Novosti), Ρώσοι επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία και άρχισαν τη χρήση του λογισμικού «Unicum», που προορίζεται για τον έλεγχο ομάδας ρομπότ. 
Το συγκεκριμένο σύστημα αναμένεται να δει χρήση τόσο σε πολιτικής όσο και στρατιωτικής χρήσης ρομπότ, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV/ drones), όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ο κατασκευαστής.


Το εν λόγω λογισμικό -σύμφωνα με το Sputnik- «προικίζει» μηχανές με «διανοητικές» ικανότητες επαρκείς για την ολοκλήρωση αποστολών, τόσο μεμονωμένα όσο και κατά ομάδες. Το λογισμικό αυτό μπορεί να διαχειριστεί 10 ρομποτικά συστήματα, σε αέρα, γη και θάλασσα, ενώ, όπως αναφέρεται, αποκτούν εξελιγμένες δυνατότητες όπως την αυτοοργάνωση σε ομάδες, την επιλογή «αρχηγού», την αντικατάσταση μονάδων που έχουν υποστεί ζημιά κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου