Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Νέα επιδημία ξεβάφει τα κοράλλια


Νέα επιδημία ξεβάφει τα κοράλλια























Μια νέα επιδημία αποχρωματισμού των κοραλλιών βρίσκεται σε εξέλιξη και επεκτείνεται στις θάλασσες της Γης, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με το εξελισσόμενο έντονο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που επίσης θερμαίνει τα νερά, αρρωσταίνει τα κοράλλια, τα οποία όχι μόνο χάνουν τα ωραία χρώματά τους, αλλά τελικά πεθαίνουν.



Ευάλωτα

Τα αποχρωματισμένα κοράλλια είναι πιο ευάλωτα στις πιέσεις του περιβάλλοντος και στις ασθένειες, με συνέπεια να πεθαίνουν πολύ πιο εύκολα. Το 1996 είχε παρατηρηθεί μια ανάλογη επιδημία αποχρωματισμού, που είχε οδηγήσει σε εξαφάνιση περίπου το 16% των κοραλλιών της Γης. Η τωρινή επιδημία, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ με έναρξη στις 8 Οκτωβρίου, είναι η τρίτη στην καταγραμμένη ιστορία.

To πρόβλημα άρχισε το 2014 σε μερικά σημεία του Ειρηνικού και έκτοτε παρατηρείται στους κοραλλιογενείς υφάλους από τη Χαβάη έως την Παπούα Νέα Γουινέα και τις Μαλδίβες. Η ΝΟΑΑ εκτιμά ότι το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί έως τα μέσα του 2016.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στον Ειρηνικό, στον Ινδικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό γίνονται λευκοί ο ένας μετά τον άλλο, λες και έχει πλύνει κανείς με ...χλωρίνη τα πολύχρωμα κοράλλια. Έως το τέλος του 2015, η ΝΟΑΑ εκτιμά ότι θα έχει αποχρωματισθεί πάνω από το ένα τρίτο των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη, πράγμα που ισοδυναμεί με μια καταστροφή σε έκταση άνω των 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Νιώθουμε σοκ και δέος γι' αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Όβε Χόε-Γκούλντμπεργκ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών πέρυσι ήταν σχεδόν 0,6 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο θερμοκρασιών του 20ού αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου