Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η ΠΙΣΤΗ στον ΦΥΛΑΚΑ ΑΓΓΕΛΟ και η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ



Μια νέα μελέτη δείχνει ότι, οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν έναν φύλακα άγγελο, είναι λιγότερο ριψοκίνδυνοι και ζουν λιγότερο περιπετειώδη ζωή.


Μελέτη στο Πανεπιστήμιο York του Καναδά, ρίχνει φως στην πίστη σε αγγέλους και στην ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.


Ο David Etkin, Καθηγητής για τη Διαχείριση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (Professor of Disaster andEmergency Management) στο Πανεπιστήμιο York, εξέτασε τη σχέση μεταξύ πίστης (στο φύλακα άγγελο) και ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς.




Ο Etkin και η ομάδα του, πήραν συνέντευξη από 198 άτομα για αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό SAGE open.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για συγκεκριμένου είδους ριψοκίνδυνες συμπεριφορές (όπως η σημαντική υπέρβαση του ορίου ταχύτητας ) και εάν θα επέλεγαν να τις ακολουθήσουν ή να τις αποφύγουν.

Η πλειοψηφία (68%) των συμμετεχόντων στη μελέτη, που δήλωσε ότι πιστεύει σε έναν φύλακα άγγελο, απέφυγε την επιλογή μιας ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς –σε έκτακτη ανάγκη-
Αντίθετα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων που δήλωσε ότι δεν πιστεύει στην προστασία του αοράτου πνεύματος, ήταν πιο ανοιχτή στην περιπέτεια και επέλεγε την ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν αντίθετο από το αναμενόμενο, οι ερευνητές πίστευαν ότι, η πίστη πως ο αόρατος κόσμος (πνεύματα, άγγελοι) μας προστατεύει, συνδέεται με μια μειωμένη αντίληψη του κινδύνου, με αποτέλεσμα την επιλογή περισσότερο ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς.
Ωστόσο φαίνεται ότι, η σχέση αιτίας –αποτελέσματος είναι αντίθετη από αυτή που οι ερευνητές υπέθεσαν αρχικά.
Οι άνθρωποι που αισθάνονται προστατευμένοι από τον φύλακα άγγελό τους, αποφεύγουν το ρίσκο και δεν υιοθετούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-
Αντίθετα, οι άνθρωποι που δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν στον αόρατο κόσμο, είναι πιο πιθανό να ρισκάρουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση.


Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι αυτοί που αποστρέφονται τον κίνδυνο, πιστεύουν σε αόρατους κηδεμόνες (προστασία ενός φύλακα αγγέλου) και χρησιμοποιούν την πίστη αυτή, ως μηχανισμό αντιμετώπισης για να διαχειριστούν τον φόβο και την ανησυχία τους για τους κινδύνους που γίνονται αντιληπτοί στο περιβάλλον τους.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου