Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία

«Σάρωσε» όλη τη χώρα η κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο μέρος χώρας δημιούργησε η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα.

Θυελλώδεις άνεμοι, βροχές και καταιγίδες «σάρωσαν» σε Άρτα, Ευρυτανία, Γιάννενα, Θεσπρωτία, ενώ η Πρέβεζα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χωριά εκκενώθηκαν, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, υπερχείλισαν ποτάμια, ενώ κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Μάλιστα υπήρχαν φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας.

Έξω από την Άρτα στο χωριό Ανθότοπος οι κάτοικοι έζησαν δραματικές ώρες καθώς η περιοχή βυθίστηκε στα νερά και τη λάσπη. Συναγερμός σήμανε και μέσα στην πόλη της Άρτας, καθώς η στάθμη των νερών του Αράξου ανέβηκε επικίνδυνα.

Σήμερα τα σχολεία του Δήμου Άρτας θα παραμείνουν κλειστά.

Στα Τζουμέρκα κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, ενώ προβλήματα υπήρξαν στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα. Στη Θεσπρωτία, στον κάμπο των Φιλιατών, υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς.

Στην Εθνική οδό Τρικάλων - Άρτας, τα νερά του ορμητικού χειμάρρου βγήκαν στο δρόμο και την έκοψαν στα δύο, την ώρα που έντονη χαλαζόπτωση επιδείνωνε την κατάσταση.

Στην Κοζάνη πλημμύρισε το τμήμα Καλαμιά – Κοίλα Κοζάνης και στα δύο ρεύματα, μετά την ισχυρή βροχόπτωση που έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να κλείσει η Εγνατία Οδός και η κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω του εναλλακτικού οδικού δικτύου.

Περίπου 8.000 στρέμματα με καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο πνίγηκαν στα νερά από τον Πηνειό και τους παραποτάμους του που υπερχείλισαν.

Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν και μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, αποκλείστηκαν κοινότητες στους δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε και η Ευρυτανία. Πολλά χωριά αποκλείστηκαν, ενώ το χωριό Κρίκελο κόπηκε στα δύο από κατολίσθηση και εκκενώθηκε από τους κατοίκους του.

Ο Αχελώος ξεχείλισε και πέρα από τον όγκο του νερού κίνδυνο για τα σπίτια, τα γεφύρια και τα μνημεία που βρίσκονται κοντά αποτέλεσαν και τα φερτά υλικά (πέτρες, ξύλα). Αποτέλεσμα ήταν να έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Άρτας-Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας-Καρδίτσας αφού το νερό πέρασε πάνω από το οδόστρωμα της Γέφυρας Κοράκου και Αυλακίου. Επίσης στη θέση Πυρήνα Πετρωτού Αργιθέας σκεπάστηκαν η Γέφυρα Μπέλεϋ και δίπλα της η Πετρογέφυρα Πετρωτού από τον τεράστιο όγκο των υδάτων των ποταμιών της Αργιθέας.

Πλημμύρισε για ακόμη μια φορά ο Σπερχειός στην κοιλάδα της Λαμίας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στην κυκλοφορία.

Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αχαΐα. Στην παραλιακή οδό στο Ρίο και στην πλαζ, η θάλασσα βγήκε στην στεριά διαβρώνοντας το οδόστρωμα που γέμισε πέτρες, ξύλα και διάφορα αντικείμενα.

Ζημιές έγιναν στο κτίριο που στεγάζει το Λύκειο και το Γυμνάσιο της Μελίκης στην Ημαθία, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι έριξαν ολόκληρη τη σκεπή. Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου