Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Είμαστε Φτιαγμένοι κατα το Ήμισυ από Αστερόσκονη που Δημιουργήθηκε σε Άλλο Γαλαξία Υποστηρίζουν οι Επιστήμονες

Σύμφωνα με νέες έρευνες το ήμισυ της ύλης του Γαλαξία μας – συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που μας αποτελούν – ενδεχομένως να προέρχονται από κάποιο σημείο εκτός του δικού μας Γαλαξία, σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Αυτό βασίζεται σε προσομοιώσεις υπερυπολογιστών που ταυτοποίησαν ένα νέο φαινόμενο, με το όνομα «διαγαλαξιακή μεταφορά», το οποίο ενδεχομένως να μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της εξέλιξης των γαλαξιών.

Τα αποτελέσματα ερευνών των αστροφυσικών του Πανεπιστημίου Northwestern έδειξαν ότι οι εκρήξεις του supernova θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τεράστιες ποσότητες αερίων πέρα από τους δικούς τους γαλαξίες κι ως αποτέλεσμα, ομάδες ατόμων θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τον έναν γαλαξία στον άλλο με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων.

«Βάσει της ύλης, από την οποία αποτελούμαστε, η οποία ενδεχομένως να έχει προέλθει από άλλους γαλαξίες, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι είμαστε ταξιδιώτες του διαστήματος ή εξωγαλαξιακοί μετανάστες» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Daniel Anglés-Alcázar.

«Είναι πολύ πιθανόν μεγάλο μέρος της ύλης του Γαλαξία μας, του Milky Way, να υπήρχε ήδη σε άλλους γαλαξίες πριν εκδιωχτεί με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων και να ταξίδεψε κατά μήκος του διαγαλαξιακού διαστήματος για να βρει έναν καινούργιο τόπο φιλοξενίας, στον δικό μας γαλαξία τον Milky Way».

Οι ερευνητές προέβησαν σε προσομοιώσεις για να στηρίξουν τις προαναφερόμενες θεωρίες∙ οι μετρήσεις κατέδειξαν ροή κίνησης των ανέμων μεταξύ των γαλαξιών.

Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι διαγαλαξιακοί άνεμοι είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα – ενδεχομένως αρκετά εκατοντάδες χιλιόμετρα ή μίλια την ώρα – οι τεράστιες αποστάσεις ήταν ενδεικτικές του γεγονότος ότι αυτή η κοινοχρησία του ατόμου ενδεχομένως να είχε λάβει χώρα πριν από δισεκατομμύρια.

Η χρήση του συστήματος προσομοίωσης FIRE (Feedback In Realistic Environments) βοήθησε την ομάδα να κατασκευάσει ρεαλιστικά 3D μοντέλα γαλαξιών, οι οποίοι ξεκινούν από τη στιγμή του Bing Bang και φτάνουν έως τις ημέρες μας.

Κατόπιν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προχωρημένους αλγόριθμους οι οποίοι αξιοποιούνται όσον αφορά δεδομένα που αφορούν τον χώρο προέλευσης της ύλης των γαλαξιών. 
Φαίνεται πως τεράστιοι όγκοι αερίων έρρεαν από μικρότερους γαλαξίες σε μεγαλύτερους, όπως ο δικός μας ο Milky Way.


Ενώ μεγαλύτεροι γαλαξίες διέθεταν μεγαλύτερη ποσότητα ύλης, υπήρχε περίπτωση τα άτομα να μην είχαν δίοδο αποφυγής, γεγονός που ερμηνεύει την αιτία που η ροή συνήθως πρηγείται σε μεγαλύτερους γαλαξίες.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη επίγνωση του γεγονότος ότι η ύλη μπορούσε να μετακινηθεί μεταξύ των γαλαξιών, ωστόσο δεν ήξεραν σε τι βαθμό ήταν αυτό εφικτό. 
Τελικά, τα άτομα σε έναν μεγάλο γαλαξία, όπως τα άτομα Που μας περιβάλλουν, ενδεχομένως να προέρχονται από μια απόσταση πέραν του ενός εκατομμυρίου ετών φωτός, σύμφωνα με νέες έρευνες.

«Αυτή η μελέτη αλλάζει τον τρόπο κατανόησης που είχαμε μέχρι τώρα σχετικά με το πώς δημιουργούνται οι γαλαξίες από το Big Bang,» αναφέρει ο Claude-André Faucher-Giguère.

Οι γαλαξίες είναι συλλέκτες συστοιχιών αστέρων και περιστρέφονται γύρω από μία κοινή μάζα, συνήθως μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα Ωστόσο μετά το Big Bang σχεδόν 14 δισεκατομμήυρια χρόνια δεν υπήρχαν ούτε αστέρια, ούτε γαλαξίες – μόνο μία ομοιόμορφη αέρια μάζα.

Μικροσκοπικές παραλλαγές στη ροή του αερίου και η έλξη της βαρύτητας σταδιακά διαμόρφωσαν τα αστέρια και τους γαλαξίες στο Συμπάν που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά τα νέα ευρήματα μας δίνουν νέα στοιχεία για την κατανόηση της δημιουργίας του γαλαξία.

«Η καταγωγή μας είναι λιγότερο επιτόπια απ΄ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», αναφέρει ο Faucher-Giguère. «Αυτή η μελέτη μας δίνει μία αίσθηση του τρόπου που τα πράγματα που μας περιβάλλουν συνδέονται με άλλα μακρινά αντικείμενα του σύμπαντος».

Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου