Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Χαρτογράφηση ενός άλλου κόσμου: Λεπτομερής χάρτης του αστεροειδούς Bennu


  




Έναν λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του αστεροειδούς  

101955 Bennu παρουσίασε η NASA: Ο χάρτης δημιουργήθηκε από μια σειρά φωτογραφιών που τράβηξε το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx της NASA στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 7ης Μαρτίου και της 19ης Απριλίου 2019.
Στο πλαίσιο του εγχειρήματος έγινε «συρραφή» και διόρθωση συνολικά 2.155 φωτογραφιών για τη δημιουργία του εν λόγω μωσαϊκού. 


Στα 5 εκατοστά ανά pixel, η NASA τονίζει πως πρόκειται για την υψηλότερη ανάλυση στην οποία έχει χαρτογραφηθεί ποτέ ένα ουράνιο σώμα στο σύνολό του.


    
Αυτός ο παγκόσμιος χάρτης της επιφάνειας του αστεροειδούς Bennu είναι ένα ψηφιδωτό των εικόνων που συλλέχτηκαν από το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA από τις 7 Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου 2019. Πίστωση: NASA / Goddard / Πανεπιστήμιο της Αριζόνα



  
Την επιφάνεια του Bennu που έχει σκαλιστεί. Image Credit: NASA / Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.


Το διαστημόπλοιο τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες σε αποστάσεις από 3,1 έως 5 χλμ πάνω από την επιφάνεια του αστεροειδούς. 

Η λεπτομερής αυτή εικόνα του Bennu χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα της αποστολής κατά την επιλογή του κύριου και του εφεδρικού σημείου λήψης δειγμάτων- των Nightingale και Osprey.

  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συλλογής δειγμάτων, η Φυσική Ανίχνευση Εντοπισμού (NFT) θα καθοδηγήσει το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx της NASA στην επιφάνεια του αστεροειδούς Bennu. Το διαστημόπλοιο λαμβάνει εικόνες σε πραγματικό χρόνο των επιφανειών του αστεροειδούς καθώς κατεβαίνει και στη συνέχεια συγκρίνει αυτές τις εικόνες με έναν ενσωματωμένο κατάλογο εικόνων. Το διαστημικό σκάφος στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτούς τους γεωγραφικούς δείκτες για να προσανατολίσει τον εαυτό του και να στοχεύσει με ακρίβεια τον τόπο επαφής. Πιστωτικές μονάδες: NASA / Goddard / Πανεπιστήμιο της Αριζόνα

Αποστολή του σκάφους είναι η συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν τις έρευνες πάνω στο πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες και πώς εμφανίστηκε η ζωή, καθώς και στοιχείων σχετικά με το πώς αστεροειδείς θα μπορούσαν να απειλήσουν τον πλανήτη μας. Υπενθυμίζεται πως οι αστεροειδείς αποτελούν απομεινάρια των δομικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη δημιουργία των πλανητών του ηλιακού συστήματος, και κατ' επέκταση επέτρεψαν την εμφάνιση της ζωής στη Γη.
 Σώματα σαν τον Bennu περιλαμβάνουν στοιχεία όπως νερό, μέταλλα και οργανικά στοιχεία. 
Στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, η εξερεύνηση του διαστήματος και η οικονομική ανάπτυξη πέρα από τα όρια του πλανήτη μας ίσως να βασιστούν στα υλικά αυτά που βρίσκονται σε αστεροειδείς.

Μπορείτε να δείτε τις τέσσερις αρχικές υποψήφιες περιοχές συλλογής δειγμάτων στο παρακάτω βίντεο:


------------------------------------------------------------

Ο Μπεννού είναι ένας σκουρόχρωμος Απολλώνειος αστεροειδής με απόλυτο μέγεθος (όπως ορίζεται για το Ηλιακό Σύστημα) 20,9. Ανακαλύφθηκε από το πρόγραμμα LINEAR (Lincoln Near-Earth Asteroid Research, Έρευνα Γεωπλήσιων Αστεροειδών του εργαστηρίου Lincoln) το 1999.
 Ταξινομείται ως Δυνητικά Επικίνδυνος Αστεροειδής (PHA) επειδή η ελάχιστη απόσταση τομής τροχιάς (MOID) με τη Γη είναι μικρότερη από 0,05 AU (συγκεκριμένα είναι 0,00322 AU) και η μέση διάμετρός του είναι μεγαλύτερη από 150 μέτρα (είναι περίπου 520). 
Μάλιστα το σύστημα Sentry τού JPL τού δίνει τον δεύτερο μεγαλύτερο βαθμό στην Τεχνική Κλίμακα Κινδύνου από Πρόσκρουση του Παλέρμο.
Υπολογίζεται ότι έχει 1 πιθανότητα στις 2.700 να συγκρουσθεί με τη Γη μεταξύ των ετών 2175 και 2199.


                                                           https://erevnw.blogspot.com/2020/03/bennu.html

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
https://www.universetoday.com
https://www.naftemporiki.gr
https://el.wikipedia.org/wiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου