Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα του Κερίτη.Παρελθόν αποτελεί η ιστορική γέφυρα του Κερίτη, που κατέρρευσε στο μέσον της λίγο πριν τις 3 μετά το μεσημέρι.
Όπως αναφέρει το Parakritika.gr, παρά τις προσπάθειες της Αντιπεριφέρειας, που από το πρωί με εντολή του κ. Βουλγαράκη, μετέβησαν βαρέα μηχανήματα για να ρίξουν βράχους, η ορμή των νερών ήταν τέτοια που η ιστορική γέφυρα δεν άντεξε.


Τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει εργασίες στη θεμελίωση της γέφυρας, που είχε ηλικία 111 ετών, ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά του Κερίτη, με συνέπεια να μην αντέξει μέσα σε λίγες μόλις ημέρες το δεύτερο χτύπημα από την κακοκαιρία.

Δείτε το βίντεο :
Ποια είναι η γεφύρα του Κερίτη:


Σε κοντινή απόσταση από την πόλη των Χανίων, στο χωριό Αλικιανός, βρίσκεται η γέφυρα του Κερίτη που κτίστηκε πάνω από τον ομώνυμο ποταμό. 

Η γέφυρα, πετρόκτιστη και τρίτοξη, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά, αλλά και ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. 

Κτίστηκε το 1908 από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Λογοθέτη από τα Κύθηρα, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Αλικιανού στη διαδικασία κατασκευής, αλλά και με την αμέριστη φροντίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου. 
Ανακηρύχθηκε ως νεώτερο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και έχει ενταχθεί στο διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος ως «αξιόλογο δείγμα ειδικού τεχνικού έργου των αρχών του 20ου αιώνα, που συνδυάζει άριστη γνώση της τεχνικής κατασκευών και υψηλή αισθητική αντίληψη».


Η γέφυρα όμως αποτέλεσε και θα αποτελεί πάντοτε ένα αιώνιο μνημείο τιμής και μνήμης για τους αδικοχαμένους αγωνιστές της ελευθερίας. 

Στο χώρο αυτό, την 1η Αυγούστου του 1941 καταγράφηκε μία από τις πλέον επαίσχυντες πράξεις μίσους και βαρβαρότητας εκ μέρους των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, όταν 108 άνδρες από τον Αλικιανό, τα Νέα Ρούματα, το Ορθούνι, τις Καρές, τον Πρασέ, το Φουρνέ, το Σκινέ και το Βατόλακκο εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους Ναζί με την κατηγορία της αντίστασης.

Στην είσοδο του χωριού, το μνημείο των 118 εκτελεσθέντων στέκεται εκεί για να θυμίζει ότι ο αγώνας για την ελευθερία ποτίστηκε με αίμα αδούλωτων ψυχών.


Πήγες για την ανάρτηση:http://www.libraryoac.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου