Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Γιγάντιες καταβόθρες ανοίγουν η μία μετά την άλλη σε διαφορετικές περιοχές στην Τουρκία

Ένα φαινόμενο που θυμίζει ταινία καταστροφής βιώνει απο 2017 η Τουρκία, καθώς τεράστιες καταβόθρες ανοίγουν η μία μετά την άλλη, χωρίς προφανή λόγο


Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε πριν από περίπου τρεις μήνες στην περιοχή της Σμύρνης, όπου μια τεράστια τρύπα μετά από έντονη βροχόπτωση άνοιξε απορροφώντας τα νερά. Προς έκπληξη όμως των κατοίκων, λίγες ημέρες μετά εμφανίστηκε μια ακόμη.


Ενώ αρχικά οι επιστήμονες έκαναν λόγο για υπόγεια ρεύματα κάτω από τη Σμύρνη, στα οποία το νερό της βροχής έβρισκε διέξοδο, λίγες ημέρες αργότερα άνοιξε ακόμη μια στα βάθη της Τουρκίας, στην περιοχή Κόνια, ενώ ακολούθησαν άλλες δυο.
Αποτέλεσμα εικόνας
Οι καταβόθρες έχουν διάμετρο από μερικά εως πολλά μέτρα και συνήθως εντοπίζονται σε χωράφια, ωστόσο μία από τις τελευταίες άνοιξε πολύ κοντά σε δρόμο, προκαλώντας την ανησυχία των τοπικών αρχών.

Κάποιοι αγρότες αποδίδουν το φαινόμενο σε μεταφυσικά αίτια: «Φοβόμαστε, προσευχόμαστε, ο Θεός να βάλει το χέρι του», λένε.

Ειδικοί της γεωλογίας και της μηχανικής ωστόσο, συνδέουν το φαινόμενο με το γεγονός ότι φέτος έπεσαν λίγες βροχές στην περιοχή, όπου υπάρχουν πολλές υδροβόρες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι.

Οπως επισημαίνουν, από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί επισήμως περίπου 300 τέτοιες καταβόθρες. Αρχικά πάντως ήταν μόνον εννέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου