Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Συνδέεται ο ιός Ζίκα και η μικροκεφαλία με τo εντομοκτόνο της Μονσάντο;











Σύμφωνα με δημοσίευμα του Paris Match, ομάδα ερευνητών συνδέει τη μικροκεφαλία των νεογνών περισσότερο με το εντομοκτόνο Pyriproxyfen παρά με τον ιό Ζίκα.



Γιατροί από την Αργεντινή και τη Βραζιλία απορρίπτουν τη σύνδεση του ιού Ζίκα με τις περιπτώσεις μικροκεφαλίας, θεωρώντας υπεύθυνο για την «επιδημία» της μικροκεφαλίας ένα εντομοκτόνο που παράγεται απόεταιρεία - παρακλάδι της Monsanto (εντομοκτόνο το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει από τον δάγγειο πυρετό).



Από τις 4.000 περιπτώσεις μικροκεφαλίας που έχουν συνδεθεί με τον ιό στη Βραζιλία, μόνο οι 400 έχουν επιβεβαιωθεί ως πραγματικά περιστατικά της ανωμαλίας και ο ιός Ζίκα έχει βρεθεί μόνο σε 17 από αυτά τα νεογνά.



Η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον δρ. Avila Vazquez, παιδίατρο - νεογνολόγο, παρουσίασε τη σχετική έκθεση στις 3 Φεβρουαρίου.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό Ζίκα, που μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti στη Βραζιλία. Οι πρώτες εκτιμήσεις από την έξαρση του φαινομένου ήταν ότι, ο ιός Ζίκα ευθύνεται για δύο νευρολογικές παθήσεις, τη συγγενή μικροκεφαλία και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ (μια εξαιρετικά σπάνια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα και προκαλεί δυνητικά θανατηφόρο μυϊκή αδυναμία).



Εντομοκτόνο Pyriproxyfen στο πόσιμο νερό

Μία έκθεση έρχεται ωστόσο, να ανατρέψει τις πρώτες εκτιμήσεις.

«Το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των νεογνών με μικροκεφαλία οι μητέρες ζούσαν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους σε περιοχές όπου το υπουργείο Υγείας προσθέτει το εντομοκτόνο Pyriproxyfen στο πόσιμο νερό, δεν είναι σύμπτωση», είπαν οι γιατροί που διενήργησαν την έρευνα.



Ο «στρατηγικός εταίρος» της Μονσάντο

Το Pyriproxyfen είναι φάρμακο που καταστρέφει τις προνύμφες των κουνουπιών. Η χρήση του συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του δάγγειου πυρετού. Το εντομοκτόνο προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα κουνούπια ικανές να τα σκοτώσουν ή να τα καταστήσουν στείρα, μειώνοντας τον αριθμό τους.

Το Pyriproxifen παρασκευάζεται από τον «στρατηγικό εταίρο» της Μονσάντο, Sumitomo Chemical, καιχρησιμοποιείται στη Βραζιλία τους τελευταίους 18 μήνες.


Τί είχε συμβεί στις προηγούμενες εξάρσεις του Ζίκα

Η ομάδα των ερευνητών υποστηρίζει ακόμα ότι σε προηγούμενες εξάρσεις του, ο ιός Ζίκα, που είναι γενικά πιο ήπιος από τον δάγγειο πυρετό, δεν προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες ακόμα και σε περιοχές που προσβλήθηκε το 75% του πληθυσμού.



Προς το παρόν, έχει ανασταλεί η χρήση του pyriproxyfen στο πόσιμο νερό, μέχρι νεωτέρας.

«Αποφασίσαμε αναστολή στη χρήση του προϊόντος στο πόσιμο νερό μέχρι να έχουμε την επίσημη θέση του του Υπουργείου Υγείας. Απευθύνουμε έκκληση στον πληθυσμό για εξάλειψη κάθε σημείου το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί εν δυνάμει χώρο αναπαραγωγής κουνουπιών» δήλωσε ο Joao Gabardo dos Reis, υφυπουργός Υγείας της Βραζιλίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας συμμερίζονται και οι ερευνητές της ABRASCO, επιστημονικής κοινότητας που αποτελεί σύμβουλο στην ανάπτυξη των πολιτικών για τη δημόσια υγεία στη Βραζιλία. Το πόρισμα του ABRASCO τονίζει την πιθανή υπαιτιότητα του Pyriproxifen στην εμφάνιση της μικροεγκεφαλίας.



Αναφέρει δε ότι το εν λόγω εντομοκτόνο μολύνει το περιβάλλον χωρίς καν να περιορίζει τον αριθμό των κουνουπιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου