Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ρωσία: Tο 2015 ξεκινάει η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση Το όραμα του Πούτιν για μία νέα Σοβιετική Ένωση






Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εκθείασε σήμερα τα πλεονεκτήματα μιας νέα οικονομικής ένωσης, η οποία έχει στόχο να συγκεντρώσει γύρω από τη Ρωσία πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Μόσχα θα επιθυμούσε ιδίως να δει την Ουκρανία.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία αναμένεται να ιδρυθεί την 1η Ιανουαρίου του 2015 από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, είναι ένα σχέδιο στο οποίο επιμένει ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το 2005 την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ως «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα.

«Δημιουργούμε την Ευρασιατική Ένωση για να ενισχύσουμε τις οικονομίες μας, να διασφαλίσουμε την αρμονική τους ανάπτυξη και την επαναπροσέγγισή τους (...) με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους» δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

«Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν τελικά ως στόχο την αύξηση της ευημερίας των λαών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας» υπογράμμισε.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άφιξη νέων μελών στην Ένωση αυτή «θα λειτουργήσει προς το συμφέρον όχι μόνο των μελών (της ένωσης) αλλά της περιοχής στο σύνολό της», υπό την προϋπόθεση, όμως, του σεβασμού «όλων των απαιτήσεων της Ένωσής μας».

Η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν σχημάτισαν το 2010 μια Τελωνειακή Ένωση –με δομή καθαρά τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης– η οποία θα μετασχηματιστεί το 2015 στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα μέλη, υπέρ της οποίας μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Σεπτέμβριο, η Αρμενία, πρώην σοβιετική δημοκρατία του Νοτίου Καυκάσου, η οποία ήλπιζε μέχρι σήμερα να συνάψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, επίσης αποδέχθηκε να ενταχθεί σε αυτή την τελωνειακή ένωση.

Η Ρωσία είχε απαλλάξει την χώρα αυτή από τους δασμούς 30% για την αγορά ρωσικού πετρελαίου, ενώ της είχε προσφέρει προνομιακές τιμές για την αγορά φυσικού αερίου.

Το Κιργιστάν, μια μικρή δημοκρατία στην κεντρική Ασία, είχε επίσης εκφράσει την πρόθεση να προσχωρήσει στην Ένωση αυτή.

Η Ρωσία επιχειρεί επίσης να προσελκύσει σε αυτήν την ένωση την Ουκρανία, την χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων με πραγματικές προοπτικές στη βιομηχανία, υποσχόμενη στο Κίεβο σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την χορήγηση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, εκ των οποίων τα τρία καταβλήθηκαν σήμερα, και τη μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου για αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, μετά από την απόρριψη από το Κίεβο μιας συμφωνίας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αντιμετώπισε με επικριτική διάθεση η Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου