Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ;;; Τεράστια αποθέματα νερού στην Αφρική;;;;;









Τεράστια αποθέματα νερού στην Αφρική


Πάνω σε τεράστιες δεξαμενές υπόγειων υδάτων «κάθεται» η Αφρική, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο συνολικός όγκος του νερού στους υπόγειους υδροφορείς είναι 100 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με το νερό που υπάρχει στην επιφάνεια.

Μάλιστα οι ερευνητές χαρτογράφησαν τις τοποθεσίες και τη δυναμική των υπόγειων δεξαμενών νερού.
Στον χάρτη αριστερά, το σκούρο χρώμα αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο πάχος για τον υδροφόρο ορίζοντα. Δεξιά, χάρτης της παραγωγικότητας του υδροφόρου ορίζοντα, με το μπλε να αντιστοιχεί στις υψηλότερες τιμές (Προσαρμογή από A.M.MacDonald et al./ERL)


Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research Letters, επισημαίνουν ότι οι γεωτρήσεις μεγάλης κλίμακας μάλλον δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για την αύξηση των προμηθειών σε νερό.

Στην Αφρική πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές, πόσιμο νερό.

Η ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών.
TO EΙΔΑΜΕ ΕΔΩ


ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ;;;

Δεν αγοράζουν μόνο οι Κινέζοι και οι Αιγύπτιοι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην υποσαχάρια Αφρική για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του μέλλοντος.

Το κάνουν και μεγάλα αμερικανικά... πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ της Βοστόνης και το Βάντερμπιλτ του Τενεσί, σύμφωνα με αποκάλυψη του ερευνητικού Ινστιτούτου Οκλαντ της Καλιφόρνια.

Οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης υποστηρίζουν πως τα αμερικανικά ιδρύματα ενεργούν σαν δούρειοι ίπποι σύγχρονων αποικιοκρατών, δηλαδή ευρωπαϊκών και αμερικανικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων.

Οπως επισημαίνει η Mail & Guardian της Νότιας Αφρικής, εκατοντάδες χιλιάδες Αφρικανοί κινδυνεύουν να διωχτούν από τη γη τους εξαιτίας αυτών των αδιαφανών συναλλαγών. Οι ξένοι επενδυτές υπόσχονται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στους ντόπιους, αλλά κατά κανόνα δεν πραγματοποιούν τις υποσχέσεις τους, επιβαρύνοντας τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Οκλαντ αφορά επτά αφρικανικές χώρες (Αιθιοπία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Τανζανία, Μοζαμβίκη, Μάλι και Σιέρα Λεόνε). Βασική της διαπίστωση είναι ότι το Χάρβαρντ, το Βάντερμπιλτ και αρκετά ακόμη αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν επενδύσει πολλά σε αφρικανικές εκτάσεις τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες αγορές πραγματοποιούνται μέσω της λονδρέζικης εταιρείας «Emergent», που διευθύνεται από παλιά στελέχη της JP Morgan και της Goldman Sachs.

Οι πελάτες της «Emergent» στις ΗΠΑ επένδυσαν γύρω στα 500 εκατ. δολάρια (350 εκατ. ευρώ) σε εύφορες εκτάσεις της Μαύρης Ηπείρου, προσδοκώντας αποδόσεις έως και 25%.

«Επενδύουμε πράγματι στην αφρικανική γεωργία, δημιουργώντας επιχειρήσεις και απασχόληση. Το κάνουμε με ιδιαίτερη υπευθυνότητα, προσπαθώντας να αυξήσουμε την αξία των γαιών», δήλωσε εκπρόσωπος της «Emergent» στη νοτιοαφρικανική εφημερίδα.

Κίνα Εταιρείες της Κίνας και χωρών της Μέσης Ανατολής έχουν ήδη αγοράσει τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις αναπτυσσόμενων χωρών για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους σε μια μελλοντική κρίση. Ωστόσο τα «χοντρά» επενδυτικά κεφάλαια προέρχονται από τη Δύση, τονίζει το Ινστιτούτο Οκλαντ.

Πάντως η εταιρεία διαχείρισης των επενδυτικών κεφαλαίων του Χάρβαρντ και του Βάντερμπιλτ αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο. Η διευθύντρια του καλιφορνέζικου ινστιτούτου, Ανουράντα Μιτάλ, υποστηρίζει πως τα συμβόλαια αγοράς γης είναι περίπλοκα και εξαπατούν τους ντόπιους, μέσα από σύνθετους όρους και παραπομπές σε θυγατρικές εταιρείες.

Στην Τανζανία π.χ. προβλέπεται η απομάκρυνση 162.000 ανθρώπων από τη γη τους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκμετάλλευσης 700 εκατ. δολαρίων. Υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τανζανίας και στον αμερικανικό όμιλο Agrisol Energy, που εκπροσωπεί το πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Μεγάλα συμβόλαια έχουν συναφθεί και στην Αιθιοπία (χώρα που ταλαιπωρήθηκε από φονικούς λοιμούς τη δεκαετία του '80) αλλά και στο νεοπαγές κράτος του Νοτίου Σουδάν, που έχει ήδη παραχωρήσει στην τεξανική «Nile Trading and Development» το 9% των εδαφών του.

Στη Μοζαμβίκη δυτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια συνεργάζονται με Νοτιοαφρικανούς επενδυτές για την αγορά 7 εκατομμυρίων εκταρίων δασών και αγροτικών εκτάσεων.

«Κανείς δεν πιστεύει πως όλοι αυτοί οι επενδυτές θέλουν να ταΐσουν τους Αφρικανούς, να τους προσφέρουν δουλειές ή να βελτιώσουν τη διατροφική τους ασφάλεια», τονίζει ο Ομπάνγκ Μέτο του Κινήματος Αλληλεγγύης για μια Νέα Αιθιοπία. «Αυτές οι συμφωνίες, που κατά κανόνα έχουν ισχύ 99 χρόνων, ούτε θα βελτιώσουν τη ζωή των αφρικανικών πληθυσμών ούτε θα τους δώσουν φαγητό. Απλώς θα επιτρέψουν σε διεφθαρμένους κυβερνήτες και σε ξένους επενδυτές να γεμίσουν τις τσέπες τους».

ΑΠΟ ΤΟ 2004  Πουλήθηκαν 30 εκατ. εκτάρια αγροτικής γης

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια εκτάρια αγροτικών εκτάσεων της Αφρικής πουλήθηκαν μετά το 2004, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Les Afriques. Τα περισσότερα (10,28 εκατομμύρια) στη Μοζαμβίκη, δηλαδή μια έκταση όσο το κράτος του Μπενίν! Ακολουθούν Ζιμπάμπουε, Κονγκό, Σουδάν, Ζάμπια, Μαδαγασκάρη. Ο νοτιοκορεατικός όμιλος Daewoo προσπάθησε να αγοράσει 900.000 εκτάρια στην Ουγκάντα, αλλά η συμφωνία ματαιώθηκε.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου